Curenje američkih dokumenata počelo mnogo ranije nego što se znalo

Curenje nije izašlo na vidjelo sve dok o njima tekst nije objavio New York Times početkom aprila, iako su dokumenti objavljeni ranije.

Saslušanje optuženog za curenje dokumenata održano je prije nekoliko dana (EPA)

Pripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih dokumenata maloj chat grupi objavljivao je osjetljive informacije mjesecima ranije nego se do sada znalo i mnogo većoj grupi, objavio je The New York Times, citirajući internet objave koje su pregledali.

U februaru 2022, ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, korisnički profil koji odgovara onom zrakoplovca Jacka Teixeire počeo je objavljivati tajne obavještajne podatke o ruskim ratnim naporima na prethodno neotkrivenoj chat grupi na društvenoj platformi Discord, objavio je The New York Times.

Dodaju da ta grupa ima 600-ak članova, i da je “chat soba za razgovor” bila javno navedena na YouTube kanalu i lako dostupna.

Pentagon je odbio komentirati nove informacije koje su objavile te novine.

Pripadnik Nacionalne garde američkog zrakoplovstva, 21-godišnjak, koji se suočava s krivičnim optužbama za objavljivanje strogo povjerljivih vojnih obavještajnih podataka na internetu, uhapšen je prošle sedmice.

Najveće curenje nakon WikiLeaksa

The New York Times piše da novootkrivene informacije, objavljene na većoj grupi za chat, uključuju pojedinosti o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima moskovskih špijunskih agencija i novosti o pomoći koja se pruža Ukrajini.

Korisnik je tvrdio da objavljuje podatke Agencije za nacionalnu sigurnost, Centralne obavještajne agencije i drugih obavještajnih agencija, navode novine.

Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji sigurnosni proboj SAD-a otkako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine. Pentagon je curenje informacija nazvao “namjernim, kriminalnim činom”.

Curenje nije izašlo na vidjelo sve dok o njima tekst nije objavio The New York Times početkom aprila, iako su dokumenti objavljeni ranije.

Zrakoplovac Teixeira optužen je za jednu tačku kršenja zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prijenos osjetljivog odbrambenog materijala. Druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje odbrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju. Pravni stručnjaci su rekli da će se vjerovatno suočiti s još optužbi.

Izvor: Agencije