Njemački ministar odbrane: Prihvatljivi su ograničeni napadi Kijeva na Rusiju

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius smatra ograničene napade Ukrajine na rusku teritoriju prihvatljivom taktikom dok se Kijev brani od invazije.

Komentirajući stanje ruske vojske, Pistorius je kazao: 'Znamo da je dio materijala koji se sada dovozi iz skladišta u jadnom stanju' (Reuters)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius smatra ograničene napade Ukrajine na rusku teritoriju prihvatljivom taktikom dok se Kijev brani od invazije.

“Potpuno je normalno” da u takvom ratu “napadnuta strana napreduje prema neprijateljskoj teritoriji, primjerice kako bi presjekla puteve opskrbe”, rekao je Pistorius njemačkoj televiziji ZDF u četvrtak navečer, prenosi Hina.

“Sve dok se ne napadaju nikakvi gradovi, nikakvi civili, nikakva civilna područja, nužno je to prihvatiti. Nerado, ali to je dio, primjerice, presijecanja opskrbnih linija”, dodao je.

Istovremeno je jasno dao do znanja da Zapad pri donošenju odluka o isporukama oružja Kijevu mora imati na umu “kako se vodi ovaj rat”.

Stanje ruske vojske

“Ako Ukrajina zahtijeva određene vrste bombi koje su zabranjene širom svijeta, onda morate reći ne”, dodao je.

Tokom rata neki su ukrajinski dužnosnici tražili kasetnu municiju i fosfornu municiju.

Komentirajući stanje ruske vojske, Pistorius je kazao za ZDF: “Znamo da je dio materijala koji se sada dovozi iz skladišta u jadnom stanju. Nešto je doslovno staro kao kamen – tenkovi iz 1950-ih i 1960-ih”.

No, upozorio je da nije moguće tačno procijeniti koliki su ruski proizvodni kapaciteti za novu opremu, pa se zapadna vojna podrška Ukrajini mora nastaviti.

Izvor: Agencije