Macron ima najslabiju podršku od izbora 2017.

Francuskog predsjednika podržava samo 26 posto građana, što je njegov najslabiji rejting od 2017. godine, kada je prvi put izabran za šefa države.

U aprilu 2022, kada je reizabran za šefa države, 46 posto Francuza imalo je 'dobro mišljenje' o Macronu (Reuters)

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podržava samo 26 posto građana, što je njegov najslabiji rejting od 2017. godine, kada je prvi put izabran za šefa države, pokazuju u subotu objavljeni rezultati ankete BVA rađene za TV RTL.

U zemlji gdje je najavljena reforma penzionog sistema naišla na veliki otpor javnosti i proteste, 32 posto ispitanika ima “pretežno loše” mišljenje o predsjedniku, a 41 posto “veoma loše mišljenje” dok o premijerki Elisabeth Borne dobro mišljenje ima 27 posto Francuza, prenosi Tanjug.

O Macronu dobro mišljenje ima samo 26 posto građana, što je isti procent kao i u vrijeme krize zbog protesta “žutih prsluka” u oktobru 2018.

Vjerni birači

Ipak, Macronovo izborno tijelo mu je i dalje vjerno: 70 posto njegovih glasača ima dobru sliku o njemu, navodi RTL.

Prema anketi, 63 posto Francuza želi da se nastave javne akcije zbog penzione reforme, koja predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U aprilu 2022, kada je reizabran za šefa države, 46 posto Francuza imalo je “dobro mišljenje” o Macronu.

Godinu dana poslije, 60 posto građana ocjenjuje da on ima “duboka uvjerenja”, a 43 posto da je sposoban da donosi odluke.

Ali, samo 13 procenata ga smatra političarem koji je u stanju da postigne okupljanje o jednom pitanju, dok je u aprilu prošle godine to mislilo 28 posto ispitanika.

Izvor: Agencije