SAD poziva Tursku i Mađarsku da odobre ulazak Švedske u NATO

Američki ministar Odbrane Lloyd Austin pozvao je Ankaru i Budimpeštu da ratificiraju prijem Švedske u Alijansu ‘što je prije moguće’.

Američka vojska jača pomorske i zračne misije u Švedskoj (Reuters)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pozvao je Tursku i Mađarsku da ratificiraju prijem Švedske u NATO “što je prije moguće” i prije narednog samita Alijanse početkom jula.

“Žurimo se da uskoro primimo Švedsku kao 32. članicu. I da budemo jasni: žurimo da se to dogodi prije samita u julu”, rekao je on tokom posjete švedskoj pomorskoj bazi Muske kod Štokholma, prenosi Beta.

Američka vojska jača pomorske i zračne misije u Švedskoj da bi joj pokazala duboku podršku, kazao je američki ministar poslije prijetnji koje je početkom aprila iznio ruski ambasador u Štokholmu.

Švedska i Finska zajedno su podnijele zahtjeve za članstvo u NATO-u prošle godine, poslije početka ruske invazije na Ukrajinu, odustajući od svog neutralnog statusa.

Zavisi od izbora u Turskoj

Za sada je primljena samo Finska, dok prijem Švedske blokira prvenstveno Turska, ali i Mađarska.

Švedska i zemlje NATO-a se nadaju da će prepreke biti uklonjene prije samita Alijanse u Viljnusu u Litvaniji početkom jula, ali to izgleda da će ići teško.

Analitičari smatraju da će mnogo zavisiti od ishoda izbora u Turskoj 14. maja, na kojima se predsjednik Recep Tayyip Erdogan kandidirao za novi mandat.

Turska optužuje Švedsku da je utočište za kurdske “teroriste”, kako ih ona zove, ili za one koji su neprijateljski nastrojeni prema Ankari, te traži izručenje desetaka ljudi Turskoj.

Izvor: Agencije