Porodica ubijenog Tyrea Nicholsa tužila Memphis

Porodica 29-godišnjeg Afroamerikanca podnijela je tužbu protiv grada u kojoj traži odštetu od 550 miliona dolara zbog njegove smrti, nakon što ga je lokalna policija pretukla.

Tyre Nichols je preminuo 10. januara, tri dana nakon što ga je policija pretukla kada ga je zaustavila u saobraćaju (AP)

Porodica  29-godišnjeg  Afroamerikanca Tyrea Nicholsa podnijela je tužbu protiv grada Memphisa u kojoj traži odštetu od 550 miliona dolara zbog njegove smrti u januaru ove godine, nakon što ga je lokalna policija pretukla, saopćio je advokat Ben Crump.

Tužba i velika odšteta imaju za cilj da pošalju poruku vlastima u Memphisu, ali i u drugim gradovima širom Sjedinjenih Američkih Država, da će nastavak brutalizacije Afroamerikanca biti skup, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tanjug.

Oni se, ujedno, nadaju da će doći do promjene načina na koji se policajci u SAD-u obučavaju.

Cifra od 550 miliona dolara izabrana je kao aluzija na 55 godina od ubistva lidera građanskih prava Martina Luthera Kinga Mlađeg, također u Memphisu, rekao je Crump.

“Ova tužba i iznos koji tražimo je poruka da, ako nastavite davati dozvole ovim policajcima koji vrše terorističke akte nad Afroamerikancima, onda ćemo doći u vaš grad i ponijet ćemo ove tužbe”, dodao je advokat.

Smrtonosno nasilje

Tyre Nichols je preminuo 10. januara, tri dana nakon što ga je policija pretukla kada ga je zaustavila u saobraćaju.

Na policijskom videosnimku se vidi kako su policajci šutirali Nicholsa i tukli ga palicom.

Policija i vatrogasci su ostavili smrtno ranjenog Nicholsa na zemlji, s rukama vezanim iza leđa, a medicinska pomoć mu je pružena tek nekoliko minuta kasnije.

Uslijedili su protesti širom zemlje, koji su doveli do hapšenja i podizanja optužnice za drugostepeno ubistvo protiv peterice policajaca.

Policajci, svi Afroamerikanci, izjasnili su se da nisu krivi, a sljedeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 1. maj.

Dvojica policajaca su otpuštena, trojica su suspendirana, dok je jedan otišao u penziju, nakon što mu je preporučeno da podnese otkaz.

U vatrogasnoj službi su otpuštena trojica radnika, a četvrti je suspendiran.

Izvor: Agencije