Njemačka postepeno ukida grijanje na naftu i plin

Od sljedeće godine nalaže se da svi novi sistemi grijanja koji se instaliraju u novim i starim zgradama moraju koristiti 65 posto energije iz obnovljivih izvora.

Polovina njemačkih domaćinstava se grije na prirodni plin, dok četvrtina koristi grijanje na naftu (Reuters)

Njemačka vlada je odobrila zakon kojim se od sljedeće godine nalaže da svi novi sistemi grijanja koji se instaliraju u novim i starim zgradama moraju koristiti 65 posto energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj zakon je u skladu s ambicijom Njemačke da postane klimatski neutralna zemlja do 2045. godine, ali kritičari reforme se boje da će ova tranzicija biti skupa za siromašnija domaćinstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Domaćinstva će kao alternativu fosilnim gorivima moći koristiti toplotne pumpe koje koriste struju iz obnovljivih izvora, sisteme daljinskog grijanja, grijanje na struju ili na solarnu energiju.

Protivljenje većine građana

Plan izaziva neslaganja u vladajućoj koaliciji, a protiv njega je i većina njemačke javnosti.

Istraživačka agencija Forsa je navela da se gotovo 78 posto Nijemaca protivi ovoj tranziciji, dok gotovo 62 posto ispitanika smatra da će računi za energiju porasti nakon donošenja ovog zakona.

Gotovo polovina njemačkih domaćinstava se grije na prirodni plin, dok gotovo četvrtina koristi grijanje na naftu.

Usvajanje ovog zakona bi značilo da Njemačka mora u narednih 20 godina zatvoriti više od 90 posto svoje mreže plinovoda, koja je duga 500.000 kilometara.

Izvor: Agencije