Bljesak na nebu iznad Kijeva zbunio građane

Lokalna vojna uprava isključuje mogućnost ruskog napada, a NASA je negirala izvještaj da su uzrok bljeska njene letjelice.

Gradska vojna uprava Kijeva: Stručnjaci trebaju otkriti o čemu je tačno riječ (AFP)

Bljesak na nebu iznad ukrajinske prijestolnice u srijedu navečer izazvao je pometnju.

Gradska vojna uprava Kijeva odbacila je mogućnost da je bljesak posljedica ruskog vojnog napada, a američka svemirska agencija NASA negirala je izvještaj da su uzrok njene letjelice.

Uprava je saopćila da je u srijedu oko 22:00 zabilježila “pad nepoznatog objekta iz zraka”.

“Nakon provjere i pojašnjenja isključene su nepotvrđene informacije o mogućoj upotrebi neprijateljskih aviona ili zračnog napada raketnim oružjem”, navela je Uprava na Telegramu.

“Međutim, veoma jak sjaj koji je nastao nakon pada nepoznatog objekta uzbudio je građane i izazvao zabrinutost”, dodaje.

“Nije riječ o raketnom napadu, naša protuzračna odbrana nije upotrijebila raspoloživo oružje”, ističu.

Raniji izvještaji sugerirali su da je riječ o satelitu NASA-e, no Uprava je navela kako je svemirska agencija negirala da je riječ o njihovoj letjelici.

“Stručnjaci trebaju otkriti o čemu je tačno riječ”, poručili su.

U izjavi objavljenoj u četvrtak, NASA je navela da je jedna od njenih svemirskih letjelica – Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager – povučena iz upotrebe i da se očekuje da će ponovno ući u atmosferu Zemlje u aprilu, više od 20 godina nakon lansiranja.

“NASA očekuje da će veći dio letjelice izgorjeti tokom putovanja kroz atmosferu, ali i da će neke komponente preživjeti ponovni ulazak. Rizik od štete na Zemlji je nizak”, navela je američka agencija.

Glasnogovornik NASA-e rekao je u srijedu novinarima da se u trenutku pojave bljeska iznad Kijeva pomenuti satelit i dalje nalazio u orbiti.

Međutim, Ukrajinci su na društvenim mrežama dijelili šale da je riječ o novom poglavlju rata – invaziji vanzemaljaca.

Izvor: Al Jazeera