Više od 450.000 Izraelaca protestovalo uprkos odgodi sporne reforme

Protesti su održani u Tel Avivu, Jerusalemu i drugim gradovima, a najveći, u Tel Avivu, okupio je 170.000 ljudi; došlo je do izolovanih sukoba s policijom, a policajci su uhapsili neke demonstrante.

Neki demonstranti su mahali izraelskim zastavama, a neki držali transparente na kojima je pisalo 'demokratija je jača od ove vlade' (Reuters)

Više od 450.000 ljudi protestovalo je širom Izraela u subotu, uprkos odgodi koju je vlada objavila za kontroverznu pravosudnu reformu.

Protesti su održani u Tel Avivu, Jerusalemu i drugim gradovima, a najveći, u Tel Avivu, okupio je 170.000 ljudi, uključujući vođu opozicije Yaira Lapida. Došlo je do izolovanih sukoba s policijom, a policajci su uhapsili neke demonstrante, piše dpa, prenosi Hina.

Policija u Tel Avivu koristila je vodene topove protiv demonstranata.

Neki demonstranti su mahali izraelskim zastavama, a neki držali transparente na kojima je pisalo “demokratija je jača od ove vlade.”

U Izraelu su već 12 uzastopnih sedmica masovni protesti zbog planova za vrlo kontroverznu pravosudnu reformu.

Jedan od najvećih protesta u historiji Izraela

Premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je odgodio reformu na nekoliko sedmica nakon masovnih protesta i opšteg štrajka, kako bi “otvorio prostor za dijalog.”

Pregovori vladajuće koalicije i opozicije održavaju se od utorka u pokušaju da se riješi pitanje.

(Reuters)

Opozicioni političari dovode u pitanje Netanyahuovu stvarnu želju za postizanjem kompromisa.

“Pokušaj Netanyahua da uspava demonstrante propao je”, rekli su organizatori Pokreta kišobrana kasnije u subotu.

“Više od 445.000 pro-demokratskih demonstranata izašlo je na ulice Izraela večeras, u jednom od najvećih protesta u izraelskoj historiji. Nastavit ćemo biti na ulicama dok ne osiguramo da je Država Izrael demokratija.”

‘Najkritičnije vrijeme od osnivanja države’

Ranije su organizatori rekli da vlada ne želi postići dogovor. “Samo želi kupiti vrijeme za provođenje udara na pravosuđe”, rekli su.

Rekli su da je odgovornost naroda zaštiti demokratiju, poručivši da je ovo “najkritičnije vrijeme od osnivanja države.”

Pravosudna reforma koju traži Netanyahuova krajnja desnica nastoji ograničiti utjecaj Vrhovnog suda i proširiti vladinu moć.

Optužuje sud za prekomjerni utjecaj na političke odluke.

Prema predloženim promjenama parlament bi u budućnosti mogao poništiti odluke Vrhovnog suda s jednostavnom većinom glasova.

Kritičari smatraju da je dioba vlasti ugrožena i upozoravaju na krizu države ako se reforma provede na ovaj način.

Izvor: Agencije