Ukrajinski plan za Krim nakon Rusije: Tužbe i progoni

Sekretar ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti i odbrane objavio je niz koraka što se tiče Krima, uključujući rušenje strateškog mosta i sudske procese za one koji su radili za Ruse.

Ukrajinski zvaničnik na Facebooku je napisao kako treba protjerati sve ruske građane koji su se preselili na Krim nakon 2014. godine (Reuters)

Jedan od vodećih ukrajinskih zvaničnika istakao je niz koraka koje će vlasti iz Kijeva, kako je naveo, poduzeti nakon što Ukrajina povrati pod svoju kontrolu Krimski poluotok, a u koracima je i rušenje strateškog mosta koji povezuje anektirani poluotok na Crnom moru sa Rusijom.

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti i odbrane, objavio je ovaj plan u vrijeme kada se ukrajinska vojska priprema za proljetnu kontraofanzivu kojom želi napraviti nove, odlučujuće pomake na bojnom polju.

Danilov govori o sudskim procesima protiv Ukrajinaca koji su radili za administraciju koju je na Krim postavila zvanična Moskva.

Bez penzija i poslova

On dodaje kako će se neki suočiti sa krivičnim prijavama i optužbama, dok će drugi ostati bez državnih penzija i neće moći raditi javne poslove.

Ukrajinski zvaničnik na Facebooku je napisao kako treba protjerati sve ruske građane koji su se preselili na Krim nakon 2014. godine, kada je Rusija proglasila aneksiju koju ni Ukrajina ni veći dio međunarodne zajednice ne priznaju.

Danilov je dodao kako treba poništiti sve kupoprodajne i druge ugovore koji se odnose na nekretnine, a napravljeni su pod ruskom upravom.

Izvor: Al Jazeera i agencije