Ruski ratni izvještač i bloger ubijen u eksploziji

Vladlen Tatarski bio je jedan od najpoznatijih vojnih blogera, dajući često kritičke komentare na račun ruskog rata u Ukrajini.

Do eksplozije je navodno došlo u kafiću čiji je vlasnik nekada bio Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojske Wagner koja se za Rusiju bori u Ukrajini (AP)

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je kako je danas poginuo ratni izvještač Vladlen Tatarski u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

„U 18:13, policija je primila informaciju o eksploziji, a jedna osoba je poginula, u pitanju je ratni izvještač Tatarski, dok je 16 ljudi ranjeno”, rečeno je TASS-u iz press službe Ministarstva.

Eksplozivna naprava koja je eksplodirala u kafiću u Sankt Peterburgu je bila puna eksera, šarafa i ciljala je upravo Tatarskog, dodao je glasnogovornik ministarstva.

Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT, navode agencije.

Lokalno tužilaštvo okruga Sankt Peterburg pokrenulo je istragu.

Osnivač Wagnera bivši vlasnik kafića

Pravo ime Tatarskog je Maksim Fomin, koji je postao poznat ruskoj javnosti na početku rata u Ukrajini. Svakodnevno je postavljao analize, kako Rusi nazivaju, specijalne vojne operacije i davao je savjete mobilisanima.

Imao je više od 560.000 pratitelja na Telegramu i bio je jedan od najpoznatijih vojnih blogera, dajući često kritičke komentare na račun ruskog rata u Ukrajini.

Do eksplozije je navodno došlo u kafiću čiji je vlasnik nekada bio Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojske Wagner koja se za Rusiju bori u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada