Nacionalna koalicija proglasila pobjedu na izborima u Finskoj

Nacionalna koalicija Petterija Orpa dobija 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Finske stranke sa 46 mjesta i socijaldemokrata dosadašnje premijerke Marin sa 43 mjesta.

Petteri Orpo trebao bi biti novi premijer Finske (EPA)

Šef finske stranke desnog centra Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima u Finskoj gdje bi trebao naslijediti Sannu Marin na premijerskoj poziciji, prenosi Hina.

“To je velika pobjeda”, rekao je bivši ministar, 53-ogodišnji Orpo, dobivši aplauz svojih pristalica. “Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj”, dodao je.

Prema projekcijama televizije Yle, Nacionalna koalicija Petterija Orpa dobija 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Finske stranke sa 46 mjesta i socijaldemokrata dosadašnje premijerke Marin sa 43 mjesta.

Uoči izbora, na temelju anketa najavljivan je zaokret Finske udesno.

NCP je vodio u anketama gotovo dvije godine, iako se njegova prednost istopila posljednjih mjeseci. Obećao je smanjiti potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dosegao nešto više od 70 posto BDP-a otkako je Marin preuzela dužnost 2019.

Orpo je ranije optužio Marin da narušava finsku ekonomsku otpornost u vrijeme kada je evropska energetska kriza, potaknuta ruskim ratom u Ukrajini, teško pogodila zemlju, a troškovi života porasli.

Najavio je da će pregovarati sa svim grupama kako bi dobio većinu u parlamentu.

Izbori se održavaju samo nekoliko dana uoči službenog pristupa Finske NATO-u.

Tradicionalno, najveća od osam vodećih stranaka u parlamentu prva dobija priliku za sastavljanje vlade, a od 1990-ih ta je stranka uvijek zahtijevala mjesto premijera.

Najmlađa premijerka u historiji

Uoči parlamentarnih izbora, mnoge su ankete pokazivale da bi zemlja mogla napraviti dramatični zaokret udesno i da bi Marin mogla izgubiti izbore.

Dok je neki vide kao snažnu čelnicu koja je vješto upravljala pandemijom covid-19 i procesom približavanja NATO-u, drugi rastući javni dug u njenom mandatu i skandale oko videoisječaka njenih partijanja vide kao znakove njenog neiskustva.

Finska premijerka Sanna Marin (34) je 2019. postala najmlađa premijerka na svijetu.

Opozicija je kritikovala koalicionu finsku vladu lijevog centra zbog prevelike potrošnje, dok premijerka ocjenjuje da su izdvajanja za obrazovanje i zdravstvene usluge ključna za osiguravanje ekonomskog rasta.

Socijaldemokrate su 2019. godine pobijedile veoma tijesno, sa osvojenih 17,7 posto glasova, piše Reuters.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada