Izraelski napadi u sirijskoj pokrajini Homs, pogođeno niz zračnih baza

Zapadni obavještajni izvori rekli su da je u napadima pogođen niz zračnih baza u centralnoj regiji zemlje, gdje je stacionirano iransko vojno osoblje.

Izrael je godinama izvodio napade na ono što je opisao kao ciljeve povezane s Iranom u Siriji Foto: Reuters

Izrael je rano jutros gađao položaje u sirijskoj pokrajini Homs, saopćilo je sirijsko ministarstvo odbrane, dok su zapadni obavještajni izvori rekli da je u napadima pogođen niz zračnih baza u centralnoj regiji zemlje, gdje je stacionirano iransko vojno osoblje.

Izraelska vojska odbila je da komentariše izvještaje o najnovijem napadu u Siriji, trećem od četvrtka i dan nakon još jednog napada u petak, u kojem je ubijen oficir iranske Revolucionarne garde, kako je saopćio Teheran.

Kako navodi Reuters, dva zapadna obavještajna izvora rekla su da su raketni udari gađali bazu T4 koja se nalazi zapadno od drevnog grada Palmire i aerodrom al Daba u blizini grada al Kusair blizu libanske granice, gdje se nalazi Hezbollah koji podržava Iran.

Iransko prisustvo

Iransko vojno osoblje, zajedno s borcima libanskog Hezbollaha, stacionirano je na obje pozicije i postoji snažno proiransko prisustvo u tom području pokrajine Homs, naveli su izvori.

Sirijski vojni izvor rekao je državnim medijima da su napadi izazvali određenu materijalnu štetu i da je pet pripadnika vojske povrijeđeno.

Izrael je godinama izvodio napade na ono što je opisao kao ciljeve povezane s Iranom u Siriji, gdje je uticaj Teherana pojačan otkako je počeo da podržava predsjednika Bashara al-Assada u ratu koji je počeo 2011. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada