UN kritikuje SAD zbog izvještaja o špijuniranju Antonija Guterresa

Takve akcije nisu u skladu sa obavezama SAD-a iz Povelje UN-a i konvenciji o privilegijama i imunitetima UN-a, rekao je glasnogovornik svjetske organizacije.

Neki dokumenti iz izvještaja pokazuju kako je Washington pomno pratio Antonija Guterresa (EPA)

Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost Sjedinjenim Američkim Državama zbog izvještaja o američkom špijuniranju generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i drugih visokih zvaničnika UN-a.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric naglasio je da je jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama SAD-a nabrojanim u Povelji Ujedinjenih naroda i konvenciji o privilegijama i imunitetima UN-a, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ranije je navedeno da neki dokumenti iz izvještaja pokazuju kako je Washington pomno pratio Guterresa, a nekoliko njih opisivalo je privatnu komunikaciju između šefa UN-a i njegovog zamjenika, prenosi BBC.

Dodaje se da su praćena i zapažanja Guterresa o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Ruski interesi

Prema tome, američka vlada vjeruje da je generalni sekretar UN-a previše spreman udovoljiti ruskim interesima, što pokazuju nova “curenja” iz povjerljivih dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Jedan takav dokument fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji je u julu sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske, nakon bojazni od svjetske prehrambene krize.

U njemu se sugeriše da je Guterres bio toliko zainteresovan za očuvanje dogovora da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije.

Izvor: Agencije