UN: Indija će imati više stanovnika od Kine do sredine ove godine

Demografski podaci iz Populacijskog fonda UN-a procjenjuju populaciju Indije na 1,4286 milijardi u odnosu na 1,4257 milijardi u Kini.

Stručnjaci za stanovništvo koji koriste prethodne podatke UN-a predviđaju da će Indija nadmašiti Kinu ovog mjeseca (EPA)

Indija je trenutno najmnogoljudnija zemlja na svijetu i procjenjuje se da će “preteći” Kinu s gotovo tri miliona stanovnika više sredinom ove godine, pokazuju podaci koje su objavile Ujedinjene nacije (UN).

Demografski podaci iz Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Izvještaj o stanju svjetske populacije 2023, procjenjuju populaciju Indije na 1,4286 milijardi u odnosu na 1,4257 milijardi u Kini, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države se nalaze na trećem mjestu, s procijenjenom populacijom od 340 miliona, pokazuju podaci od februara 2023. godine, navodi se u izvještaju.

Usporavanje rasta populacije

Stručnjaci za stanovništvo koji koriste prethodne podatke UN-a predviđaju da će Indija nadmašiti Kinu ovog mjeseca. Ali najnoviji izvještaj nije preciziralo datum kada će se promjena dogoditi.

Dužnosnici UN-a za stanovništvo rekli su da nije moguće precizirati datum zbog “nesigurnosti” u vezi s podacima koji dolaze iz Indije i Kine, a posebno jer je posljednji popis stanovništva u Indiji proveden 2011. godine, a sljedeći koji je trebao biti 2021. odgođen je zbog pandemije.

Iako će Indija i Kina činiti više od jedne trećine procijenjene globalne populacije od 8,045 milijardi, rast populacije u obje azijske zemlje usporava, puno bržim tempom u Kini nego u Indiji.

Izvor: Agencije