UN: 34 miliona Afganistanaca u siromaštvu pod vlašću talibana

To je porast od 15 miliona ljudi u odnosu na 2020. godinu, posljednju punu godinu vladavine vlade koju je podržavao Zapad.

Podjela iftara građanima Kabula (EPA)

Broj Afganistanaca u siromaštvu skoro se udvostručio na 34 miliona nakon što je država potresena kolapsom vlade koju su podržavale SAD i preuzimanjem vlasti od strane talibana, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi Fena.

Ogromne strane subvencije su zaustavljene, a programi pomoći dramatično smanjeni nakon što je republika koju je podržavao SAD pala 2021. godine, jer su mnoge zemlje odbile da sarađuju sa talibanskim vlastima u Kabulu.

One nevladine organizacije koje još pružaju vitalnu pomoć zadobile su novi udarac u decembru prošle godine naredbom talibanske vlade kojom se zabranjuje afganistanskim ženama da rade za njih.

Zapanjujući porast broja gladnih

Ograničenje je ovog mjeseca prošireno na afganistanske službenice UN-a, a organizacija je saopćila da se suočava sa “užasnim izborom” da li nastaviti sa svojim programima pomoći.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavio je oštru novu procjenu podataka za 2022, prema kojoj 34 miliona Afganistanaca živi ispod granice siromaštva.

Brojka je porast od 15 miliona u odnosu na 2020. godinu, posljednju punu godinu vladavine vlade koju je podržavao Zapad i koja se raspala za nekoliko sedmica sljedećeg ljeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada