Saudijski šef diplomatije nakon 12 godina u posjeti Siriji

Posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je sirijski ministar vanjskih poslova posjetio Saudijsku Arabiju.

Faisal bin Farhan Al Saud po dolasku u Damask (Firas Makdesi/Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad primio je u utorak u Damasku saudijskog ministra vanjskih poslova princa Faisala bin Farhana, izvještavaju sirijski državni mediji, što je do sada najznačajniji korak ka okončanju decenijske regionalne izolacije Sirije, prenosi Fena.

Bin Farhan je u prvoj posjeti visokog saudijskog diplomate Damasku otkako su veze prekinute nakon Asadovog obračuna s demonstrantima 2011. godine, nasilja koje je eskaliralo u decenijski građanski rat.

Sirijska državna novinska agencija je javila da se Bin Farhan sastao s Assadom, ali nije saopćila više detalja.

Cilj političko rješenje

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u internetskoj izjavi da je posjeta pokazala želju kraljevstva da pronađe političko rješenje za sukob u Siriji koje bi očuvalo “arapski identitet zemlje i vratilo ga arapskom okruženju”.

Nakon obračuna demonstranata i sigurnosnih snaga 2011. godine, članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendirano, a nekoliko arapskih država Zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, počelo je podržavati pobunjeničke grupe koje su se borile da zbace Assada s vlasti.

Posjeta je uslijedila nekoliko dana nakon što je sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad posjetio Saudijsku Arabiju, prvi put nakon više od desetljeća.

Tokom posjete Rijad i Damask su se složili da nastave konzularne usluge i letove između dvije zemlje.

Prekid odnosa 2011. godine

“Dvije strane pozdravile su početak procedura za nastavak konzularnih usluga i letova između dviju zemalja”, navedeno je u zajedničkom saopćenju objavljenom na kraju posjete Mekdada Saudijskoj Arabiji.

Početkom građanskog rata u Siriji, Rijad je povukao ambasadora iz Damaska 2011. godine i prekinuo diplomatske veze s režimom Bashara al-Assada.

Assadov režim je posljednjih nekoliko mjeseci počeo razmjenjivati službene posjete i kontakte s nekoliko arapskih zemalja, usred izvještaja o mogućem ponovnom članstvu Sirije u Arapskoj ligi sa sjedištem u Kairu.

Izvor: Agencije