SAD ubio jednog od vođa ISIL-a u sjevernoj Siriji

Snage američkog centralnog zapovjedništva ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadi Mahmuda Al Haji Alija i dva druga operativca ISIL-a, objavio je Pentagon.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv ISIL-a (AFP)

SAD je u napadu helikopterom na položaje grupe ISIL u sjevernoj Siriji ubio visokopozicioniranog čelnika zaduženog za planiranje napada na Bliskom istoku i u Evropi, objavio je Washington.

Snage američkog centralnog zapovjedništva (CENTCOM) ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadi Mahmuda Al Haji Alija i dva druga operativca ISIL-a, objavio je Pentagon.

Riječ je o visokopozicioniranom čelniku ISIL-a i “operativnom planeru odgovornom za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i u Evropi”, saopćio je CENTCOM, dodajući da je upravo on bio meta operacije.

Američka vojska navodi da je operacija pokrenuta nakon što je otkriven plan ISIL-a koji je uključivao otmicu dužnosnika u inozemstvu, pri čemu bi oni bili korišteni radi ostvarenja akcija ove grupe, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

‘Značajan udarac ISIL-u’

“Znamo da ISIL i dalje želi napasti izvan Bliskog istoka”, rekao je glasnogovornik CENTCOM-a pukovnik Joe Buccino.

“Ovaj napad zadaje značajan udarac operacijama ISIL-a u regiji, ali ne eliminira njegovu sposobnost da provodi operacije”, dodao je.

Ranije u ponedjeljak, CENTCOM je rekao da su dvije naoružane osobe ubijene u operaciji, dok se vjeruje da nijedan civil nije ubijen ili ranjen u napadu.

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava, potvrdio je za agenciju dpa da je operacija izvedena u Jarabulusu, istočno od Halepa.

Dodao je kako su tri osobe ubijene – dvije na mjestu same operacije, a treća na obodima sela.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije