NATO počeo najveću svjetsku vježbu cyber odbrane

Vježba ‘Locked Shields održava se svake godine, a domaćin je CCDCOE, jedan od NATO centara izvrsnosti, koji se nalazi u Talinu.

U Tallinu se održava najveća cyber vježba Alijanse (EPA)

Sjevernoatlanski savez je u utorak u Estoniji pokrenuo najveću svjetsku vježbu cyber odbrane, s više od 3.000 učesnika iz 38 zemalja, u cilju razvijanja bolje odbrane od sofisticiranih cyber prijetnji.

Vježba “Locked Shields” održava se svake godine, a domaćin je CCDCOE, jedan od NATO centara izvrsnosti, koji se nalazi u Talinu, glavnom gradu Estonije.

Ovogodišnja vježba će biti održana od 18. do 21. aprila, prenosi Anadolija.

Vježba uključuje odbranu kompjuterskih sistema od napada u realnom vremenu, kao i izvještavanje o incidentima, donošenje strateških odluka i rješavanje forenzičkih, pravnih i medijskih izazova.

Više od 3.000 učesnika

U vježbi se “crveni” tim suprotstavlja “plavom” timu, pri čemu se drugi sastoji od zemalja članica NATO CCDCOE i partnera.

“Nijedna druga vježba cyber odbrane ne može ponuditi tako specijalizirano i detaljno iskustvo kao ‘Locked Shields’. Dvadeset četiri ‘plava’ tima iz cijelog svijeta moraju održavati kritičnu infrastrukturu i IT sisteme. Timovi mogu pokazati koliko dobro mogu održavati sisteme u stvarnim situacijama i pod visokim pritiskom”, rekao je direktor NATO CCDCOE Mart Noorma.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada