Macron obećao akcioni plan vlade u narednih 100 dana

Macron je u televizijskom govoru rekao kako želi da njegov premijer predstavi mjere o uslovima rada, zakonu i redu, obrazovanju i pitanju zdravstva.

Macron se sedmicama suočava s protestima zbog penzione reforme (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sebi je zadao rok od 100 dana da popravi situaciju u zemlji nakon višesedmičnih protesta i nezadovoljstva zbog njegove namjere da podigne dob odlaska u penziju, zatraživši od svoje vlade da započne pregovore sa sindikatima o širokoj lepezi pitanja, prenosi Hina.

Dva dana nakon potpisivanja zakona kojim se dob odlaska u penziju podiže za dvije godine na 64, Macron je u televizijskom govoru rekao da želi da njegov premijer predstavi mjere o uslovima rada, zakonu i redu, obrazovanju i pitanju zdravstva.

“Moramo moći napraviti analizu stanja 17. jula”, kazao je Macron, referirajući se na Pad Bastille, francuski državni praznik, koji često predstavlja prekretnicu u francuskoj politici.

“Pred nama je 100 dana pomirenja, jedinstva, ambicije i djelovanja za Francusku”, istaknuo je.

Val protesta

Macron je stavio svoj ugled na kocku uvodeći reforme u penzioni sistem, za koje tvrdi da su nužne kako bi se izbjegle milijarde eura deficita svake godine do kraja desetljeća.

U ponedjeljak je rekao da je požalio što izmjene nije podržala šira javnost.

“Je li ova reforma prihvaćena? Očito nije. Uprkos mjesecima pregovora, nije postignut konsenzus i žao mi je zbog toga. Moramo iz toga izvući sve lekcije”, kazao je.

Šef najvećeg francuskog sindikata CFDT-a Laurent Berger je rekao da je predsjednikov govor bio potpuno isprazan i da se nije dotakao nezadovoljstva u zemlji.

“Samo neka vrsta praznine, nema ničega tamo, očekivalo smo nešto drukčije”, kazao je.

Izvor: Agencije