Interpol zaplijenio hiljade komada oružja i 5,7 milijardi vrijednu drogu

U Srednjoj i Južnoj Americi pronađeno je 8.263 komada oružja, 306.000 komada municije, 203 tone droge i 372 tona sredstava za proizvodnju narkotika.

Zapljena droge i oružja u Južnoj Americi predstavlja najveću operaciju ikada (EPA)

Interpol je saopćio u utorak da je operacija zapljene vatrenog oružja diljem Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem hiljada komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolar, nakon saradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je objavila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji “Okidač IX”, koja je trajala između 12. marta i 2. aprila, prenosi Hina.

Operacijom je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tona sredstava za proizvodnju narkotika.

Najveća operacija svih vremena

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku 16 američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da ih se proglasi odgovornim za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine “kriminalnog oružja” koje je oduzeto i pronađeno u Srednjoj Americi potiče iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF.

Ta brojka za Meksiko iznosi 70 posto, a 80 posto za ostale karipske zemlje.

 

Izvor: Agencije