Doha: Napori za ponovno uspostavljanje odnosa Katara i UAE-a

Očekuje se da će ambasade uskoro ponovo biti otvorene, dvije godine nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli blokadu Katara.

Tačan datum otvaranja ambasada još nije objavljen (AP)

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ponovno će uspostaviti dplomatske odnose i otvoriti ambasade, više od dvije godine nakon što su UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat prekinuli blokadu Katara, čime je okončan diplomatski spor koji je počeo 2017. godine, tvrde mediji i Ured za međunarodne medije Katara.

Ured je u izjavi za Al Jazeeru naveo: “U toku su napori timova Katara i Emirata na ponovnom otvaranju ambasada što prije, a tačan datum bit će objavljen nakon završetka procesa.“

Reuters je u utorak citirao zvaničnika UAE-a koji je rekao da je “uspostavljanje diplomatskih veza, koje će uključivati ponovno otvaranje ambasada, u toku”, dok je neimenovani zaljevski zvaničnik kazao za agenciju da se očekuje da će ambasade ponovo biti otvorena do sredine juna.

Obnovljene trgovinske i putničke veze

Saudijska Arabija i Egipat su postale prve od bivših blokirajućih zemalja koje su ponovno imenovale ambasadore u Kataru 2021. godine, dok  UAE to još nisu učinili.

Bahrein je prošle sedmice objavio da će obnoviti diplomatske odnose.

Zaljevski dužnosnik navodno je rekao da su se dužnosnici Katara i Emirata dogovorili obnoviti diplomatske veze krajem prošlog mjeseca i da je Abu Dhabi obavijestio Dohu ko će biti njegov predstavnik, dok Katar tek treba učiniti isto.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara još nije komentiralo ovu temu.

Odnosi između Katara i UAE-a su se popravili od februara prošle godine, kada se katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani sastao s vladarom UAE-a, šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, na marginama događaja u Pekingu, prvi put od ukidanja blokade.

Sve zemlje koje su blokirale Katar do početka 2021. godine su obnovile trgovinske i putničke veze s Katarom, no, UAE je navodio da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa trajati duže.

Razgovori Irana i Saudijske Arabije

Obnova veza dolazi usred pojačanih diplomatskih aktivnosti širom regije dok se nekadašnji suparnici uključuju u dijalog i poboljšavaju odnose.

Glavni rivali Iran i Saudijska Arabija složili su se prošlog mjeseca da u roku od dva mjeseca u potpunosti obnove diplomatske veze prekinute 2016. godine, u dogovoru u kojem je posredovala Kina.

Njihovi ministri vanjskih poslova sastali su se u Pekingu ranije ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije