Za rušenje ukrajinskog aviona u Iranu 2020. osuđeno deset vojnika

Zapovjednik odbrambenog sistema Tor M-1 osuđen je na deset godina zatvora jer je rušenjem aviona prekršio zapovijed nadređenih, a ostala devetorica osuđena su na kazne od jedne do tri godine zatvora.

U januaru 2020. iranske oružane snage su srušile avion na letu iz Teherana u Kijev, pri čemu je poginulo 176 ljudi (Reuters)

Desetorica iranskih vojnika osuđena su na kazne od jedne do deset godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog Boeinga blizu Teherana u januaru 2020. godine, saopćila su iranska pravosudna tijela.

Prvooptuženi, zapovjednik odbrambenog sistema Tor M-1 osuđen je na deset godina zatvora jer je rušenjem aviona prekršio zapovijed nadređenih, a ostala devetorica osuđena su na kazne od jedne do tri godine zatvora, navodi Mizan Online, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zapovjednik odbrambenog sistema je “ispalio dvije rakete na ukrajinski avion na letu PS752, protivno odluci zapovjednog mjesta, bez odobrenja i prekršivši upute”, dodao je izvor.

Pravosudne vlasti nisu iznijele pojedinosti o identitetu osuđenika, među kojima su četverica službenika zaduženih za odbrambeni sistem, zapovjednik baze za protuzračnu obdranu i oficir kontrolnog centra.

Više od 170 poginulih

Dana 8. januara 2020. iranske oružane snage su srušile avion na letu iz Teherana u Kijev, pri čemu je poginulo 176 ljudi, većinom Iranci i Kanađani, među kojima su mnogi imali dvojno državljanstvo.

Pravosudna vlast je u januar 2021. izvijestila da je u Teheranu počelo suđenje desetorici vojnika “raznih činova”.

U noći kada se dogodila nesreća, iranska protuzračna odbrana bila je u stanju najviše pripravnosti. Islamska Republika je netom bila napala bazu kojom se koristila američka vojska u Iraku, kao odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija pet dana ranije.

Sulejmani je bio tvorac iranske regionalne strategije i Teheran je očekivao američki odgovor na napad na američku bazu u Iraku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada