Video: Najveći turski ratni brod u luci u Istanbulu

Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ratni brod ‘TCG Anadolu’ može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje.

Ratni brod 'TCG Anadolu' je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od gotovo 27.000 tona (Anadolija)

Najveći turski ratni brod “TCG Anadolu” koji je protekle sedmice zvanično isporučen Turskoj ratnoj mornarici pristao je u istanbulsku luku Sarayburnu, javlja Anadolija.

Građani su pokazali ogromno interesovanje za ratni brod koji će danas biti zvanično otvoren za posjetioce. Mnogi su iskoristili priliku pa su sa obližnjih lokacija mobilnim telefonima slikali najveći turski ratni brod.

Građani će narednih dana sve do 23. aprila moći posjetiti i pogledati brod.

Brod je 10. aprila zvanično isporučen Turskoj ratnoj mornarici. “TCG Anadolu” je prvi ratni brod u svijetu u svojoj kategoriji na koji mogu slijetati i s kojeg mogu polijetati najveći i najteži helikopteri i bespilotne letjelice.

Oko 70 posto broda izgrađeno lokalnim kapacitetima

Turska je jedna od deset zemalja koje dizajniraju, razvijaju i održavaju vlastiti ratni brod, navodi Anadolija.

Izgradnja ratnog broda “TCG Anadolu” počela je u aprilu 2016. i završena ove godina. Oko 70 posto ratnog broda izgrađeno je lokalnim kapacitetima.

Brod “TCG Anadolu” može prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze. Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ovaj ratni brod može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje.

(Anadolija)

Ratni brod “TCG Anadolu” je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od gotovo 27.000 tona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada