Švedska počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina

Švedska je u maju prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u NATO, ali se tome za sada protivi Turska.

Švedska vojska je i ranijih godina održavala vježbe u Skaraborgu, ali ova je do sada najveća (EPA)

S najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja Švedska je u ponedjeljak počela najveću vojnu vježbu u zadnjih 25 godina u času kada skandinavskoj zemlji prijeti veto na ulazak u NATO, prenosi Hina.

Vojna vježba treba se završiti 11. maja, a njezin glavni dio održat će se na sjeveru i na jugu zemlje te na strateški važnom otoku Gotlandu, dodaje vojska.

Učestvovat će vojnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Latvije, Litvanije, Ukrajine, Danske, Austrije, Njemačke i Francuske, većinom zemalja članica NATO-a.

Skandinavska monarhija je u maju 2022. zajedno s Finskom zatražila pristup u vojni savez, nakon ruske invazije na Ukrajinu i tako prekinula dvostoljetnu neutralnost i vojnu nesvrstanost.

Finska je 4. aprila službeno postala 31. članica NATO-a, ali švedskoj kandidaturi, koju trebaju potvrditi sve zemlje članice organizacije, još se protive Ankara i Budimpešta.

Čeka se odobrenje Turske

Turska najviše zamjera Švedskoj što nije izručila desetke kurdskih aktivista i osoba koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio za učestvovanje u pokušaju državnog udara 2016.

Zapadni diplomati ne gube nadu da će se turski predsjednik predomisliti ako sljedećeg mjeseca dobije izbore ili ako njegov socijaldemokratski suparnik Kemal Kilicdaroglou da Švedskoj ‘zeleno svjetlo’.

Švedska se približila Savezu ulaskom u Partnerstvo za mir u 1990-im. Međutim, bez članstva, monarhija se ne može pozvati na članak 5 koji je garancija kolektivne odbrane.

Situacija je škakljiva: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi biti strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada