Sudija odbio Trumpov zahtjev da odgodi suđenje po tužbi za klevetu

Trumpovi advokati pozvali su prošle sedmice okružnog sudiju Lewisa Kaplana u saveznom sudu na Manhattanu da odobri odgađanje suđenja do najmanje 23. maja.

Trump je tražio odgađanje suđenja, ali sud nije udovoljio njegovom zahtjevu (Reuters)

Sudija na njujorškom Manhattanu Lewis Kapan odbio je danas zahtjev bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se odgodi suđenje zakazano za 25. april po tužbi da je Trump iznio klevetu na račun bivše kolumnistkinje časopisa Elle E. Jean Carroll kada je negirao da ju je silovao, prenosi Tanjug.

Kaplan je naveo da je slučaj Carroll potpuno nezavistan u odnosu na krivičnu prijavu protiv Trumpa zbog podmićivanja zvijezde filmova za odrasle Stormy Daniels pred izbore 2016. da ne bi otkrila njihovu navodnu seksualnu vezu, prenio je Reuters.

Trumpovi advokati pozvali su prošle sedmice okružnog sudiju Lewisa Kaplana u saveznom sudu na Manhattanu da odobri odgađanje suđenja do najmanje 23. maja zbog, kako su naveli, nedavnog štetnog medijskog izvještavanja o krivičnoj prijavi podnijetoj protiv Trumpa.

Kaplan je rekao da nema razloga za pretpostavku da će u maju porota biti u potpunosti bez utjecaja medijskog izvještavanja.

Sam stvorio publicitet

Sudija je rekao da je veliki publicitet medija izazvao sam Trump sopstvenim izjavama, a da je zatim ocijenio da je taj publicitet štetan po njega.

Carroll je tužila Trumpa, tvrdeći da ju je krajem 1995. ili početkom 1996. silovao u luksuznoj robnoj kući na Manhattanu.

Carroll je opisala taj incident u svojim memoarima, a magazin New York objavio je taj dio u junu 2019. godine, nakon čega je Trump izjavio da ne poznaje Carroll, da ona nije njegov tip, kao i da je izmislila epizodu o silovanju da bi prodala svoju knjigu.

Trump je u velikoj mjeri ponovio svoje poricanje u oktobru 2022. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada