SpaceX odgodio probni let rakete Starship zbog zamrznutog ventila

Probno lansiranje letjelice odabrane za prevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. odgođeno je za najmanje dva dana.

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno (Reuters)

SpaceX Elona Muska otkazao je dugo očekivano probno lansiranje svemirske letjelice Starship u posljednjim minutama odbrojavanja zbog zamrznutog ventila, pa je let odgođen za najmanje dva dana.

Letjelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i trebala je biti lansirana iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu između osam i 10 sati po lokalnom vremenu (14:00 – 16:00 po srednjoevropskom).

Međutim, svemirska kompanija sa sjedištem u Kaliforniji objavila je u prenosu uživo na Internetu da odgađa planirani 90-minutni let u svemir na najmanje 48 sati, navodeći kao razlog zamrznuti ventil za pritisak u pogonskoj raketi, prenijela je Hina. pozivajući se na Reuters.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je letjelicu Starship za prevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy.

‘Cilj je učiniti višestrukom letjelicom’

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u novembru 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koja se razvija više od decenije.

Starship je i veći i moćniji od SLS-a.

Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira postaviti Starship u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

Musk je rekao da je cilj učiniti Starship višekratnom letjelicom i tako sniziti cijenu na nekoliko miliona dolara po letu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada