News.ru: Poljska se sprema za rat s Rusijom, kada će napad početi?

Ruski stručnjaci tvrde da se Poljska sprema za rat s Rusijom u narednim godinama.

Američki predsjednik Joe Biden (desno) sa svojim poljskim kolegom Andrzejem Dudom tokom ranijeg sastanka (Reuters)

U izvještaju koji je objavio ruski portal News.ru, ruski stručnjaci otkrivaju da se Poljska sprema za rat s Rusijom u narednim godinama. Upozorili su da su svi scenariji otvoreni ako Varšava poduzme ovaj korak.

Poljski historičar Mihail Krupa pisao je u članku za američki časopis Chronicles’ da je amerikanizacija vanjske politike Poljske dovela tu zemlju bliže ratu s Rusijom, prenosi ruski portal.

Krupa je dodao da se poljske vlasti namjeravaju boriti protiv Rusije ”svim sredstvima”, objasnivši da Bijela kuća sa zadovoljstvom primjećuje antiruske osjećaje poljskih vlasti.

Ruski portal navodi da će, prema rezultatima nedavnih ispitivanja javnog mnijenja, 30 posto Poljaka napustiti zemlju u slučaju oružanog sukoba s Rusijom na njihovoj teritoriji. Obični građani se ne žele boriti protiv ruske vojske, uprkos propagandi onih koji pozivaju na rat s Rusijom.

Kada?

News.ru je citirao ruskog vojnog analitičara Vladislava Shurygina koji je rekao da se Poljska sprema ući u sukob s Rusijom, ali ne sada, već za pet do deset godina, kada provede svoje planove za postizanje vojno-političkog vodstva u Evropi.

Shurygin dodaje da Poljska u ovom trenutku još nije spremna za to, jer radi na jačanju svoje vojske kako bi je učinila najvećom u Evropi. Trenutno se ni na koji način ne može suprotstaviti ruskim oružanim snagama, kazao je.

Prema njegovim riječima, čak i ako se poljska vojska jednostavno umiješa u sukob između Rusije i Ukrajine na strani Kijeva, to će biti presedan za rat s NATO-om, iako se organizacija može unaprijed distancirati od Poljske. Ali ako se NATO ne želi odmaknuti od Poljske, onda će se taj rat pretvoriti u potpuni evropski rat.

Bez NATO-a

Poljska može pokrenuti rat protiv Rusije bez uključivanja NATO-a, kaže ruski politolog i historičar Alexander Zimovski, dodajući da bi ruska Kalinjingradska oblast mogla biti početna tačka za takvu agresiju, međutim, tu će i završiti.

Prema News.ru, ruski stručnjaci napominju da ukrajinske oružane snage trpe ogromne gubitke, dok Moskva polako, ali sigurno ostvaruje svoje ciljeve u Ukrajini. Do kraja ove godine, prema njihovim predviđanjima, ukrajinske snage će doživjeti težak poraz bez obzira na zapadne isporuke oružja i novčanu pomoć. To znači da poljska vojska, možda, neće imati dovoljno vremena da pomogne svojim ukrajinskim partnerima.

Šta je s Bjelorusijom?

Ruski stručnjaci ističu da bi se Bjelorusija mogla umiješati u moguću konfrontaciju između Poljske i Rusije nakon što je Varšava pokazala namjeru da povrati svoje istočne regije, koje su u septembru 1939. pripojene Bjelorusiji i Ukrajini.

Poljska bi mogla iskoristiti rat s Rusijom kako bi ponovno uspostavila svoju kontrolu nad ogromnim područjima, što je faktor koji će bjelorusku vojsku uključiti u vojni sukob.

U slučaju rata između Rusije i Poljske u Kalinjingradskoj oblasti, ističe Zimovski, Bjelorusija će imati dvije mogućnosti: da ispuni svoje obaveze prema Rusiji i bori se s njom, ili da dopustiti Poljskoj da pripoji zapadnu Bjelorusiju i uspostavi marionetski propoljski režim na preostalim bjeloruskim teritorijama, kako je rekao.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada