Mijanmarska hunta oslobodila 3.100 zatvorenika

Povodom tradicionalne proslave Nove godine Mijanmara, hunta je oslobodila 3.113 zatvorenika, uključujući 98 stranaca, stoji u saopćenju Vlade.

Vojna vlast je od puča 2021. brutalno gušila proteste i pritvorila hiljade protivnika i aktivista za demokratiju (EPA)

Mijanmarska hunta je povodom tradicionalne proslave Nove godine te zemlje oslobodila 3.113 zatvorenika, uključujući 98 stranaca, stoji u saopćenju Vlade.

Vojna vlast je od puča 2021. brutalno gušila proteste i pritvorila hiljade protivnika i aktivista za demokratiju.

Državni sekretar hunte, general-pukovnik Aung Lin Dwe, u saopćenju objavljenom na vojnim kanalima aplikacije Telegram rekao je da je amnestija „proslava mijanmarske Nove godine kako bi se ljudima donijela radost“ te se odgovorilo na humanitarne zabrinutosti, piše Reuters, prenosi Hina.

Glasnogovornik hunte u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar, pa je nejasno na koga se pomilovanje odnosi.

U zatvoru najmanje 17.000 ljudi

Svrgnuta čelnica Aung San Suu Kyi, nobelovka koja je predstavljala opoziciju vojnoj vlasti, u zatvoru služi 33 godine kazne nakon maratonskog suđenja koje je međunarodna zajednica prozvala lažnim.

Hunta je pritvorila i druge članove njene građanske vlade nakon što je 2021. vojnim pučem preuzela vlast.

U zavoru je još najmanje 17.000 ljudi, a hunta je ubila njih 3.200, tvrdi aktivistička grupa Savez za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP, Assistance Association for Political Prisoners).

Hunta povremeno oslobađa zatvorenike, ali ovogodišnji i prošlogodišnji broj znatno su manji od 2021. kad su povodom tog budističkog praznika puštene 23.000 ljudi.

Izvor: Agencije