Merkel dobila najviše državno odlikovanje, mišljenja javnosti podijeljena

Politički analitičari i javnost u Njemačkoj smatraju da je još uvijek rano govoriti o rezultatima 16-godišnje vladavine Angele Merkel.

Javnost u Njemačkoj podijeljena je oko nasljeđa Angele Merkel (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je u ponedjeljak bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odlikovanje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja, prenosi Hina.

Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja “16 izgubljenih godina”.

Po njegovu mišljenju “potpuno je preuranjeno” dati takvo odlikovanje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno šta sve spada u zasluge, a šta su neuspjesi.

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tokom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Evropske unije.

Javnost podijeljena

“Uspjela je održati Evropsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima“, kazao je za DW politolog s minhenskog univerziteta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi evropskih država i vlada konstatirali kako na samitima Evropskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

U vrijeme dok je Merkel obavljala dužnost kancelarke Evropska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, Brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW.

Međutim, za vrijeme njena mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari.

Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska zavisnost Njemačke od Rusije tokom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

Izvor: Agencije