Izvještaj: Zagađenje zraka utječe na sve faze ljudskog života

Istraživanja pokazuju nepovoljan utjecaj zagađenja zraka – od razvoja fetusa do demencije.

Grupa za istraživanje okoliša na Imperial Collegeu u Londonu objavila je pregled zdravstvenih studija o zagađenju zraka (Reuters)

Zagađenje zraka utječe na sve faze ljudskog života – od razvoja fetusa i kognitivnih sposobnosti tinejdžera do mentalnog zdravlja odraslih, navedeno je u izvještaju koji objedinjuje rezultate više od 35.000 studija iz cijelog svijeta.

Grupa za istraživanje okoliša na Imperial Collegeu u Londonu objavila je u ponedjeljak pregled zdravstvenih studija o zagađenju zraka provedenih u protekloj deceniji.

Tim sa londonskog univerziteta proučavao je rezultate istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Odbora Ujedinjenog Kraljevstva za medicinske efekte zagađenja zraka, Kraljevskog koledža liječnika, Instituta za zdravstvene efekte i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

“Najvažnije novo otkriće odnosi se na utjecaj onečišćenja zraka na zdravlje mozga, uključujući mentalno zdravlje i demenciju kao i utjecaj u ranim fazama života koji bi mogli uzrokovati zdravstvene probleme u budućnosti”, navedeno je u izvještaju.

Izvještajem su utvrđene veze između zagađenja zraka i zdravlja novorođenčadi u prvim sedmicama života, težine bebe pri rođenju, pobačaja i mrtvorođene djece.

Udisanje čestica zagađenog zraka moglo bi štetno utjecati na razvoj fetusa, navedeno je u izvještaju.

Hemikalije povezane sa zagađenjem mogu ući u krv trudnice, mijenjajući njen protok, što potencijalno može usporiti rast fetusa.

Prema podacima WHO-a, svake godine se rodi više od 20 miliona beba sa manjom težinom na porođaju, a više od 15 miliona beba rodi se prije vremena.

Brojne opasnosti

No, zagađeni zrak ne utječe samo na reproduktivno zdravlje majke. Kod muškaraca izloženih zagađenom zraku je, također, primijetan niži nivo sperme.

Rezultati druge studije koja je sumirana u ovom izvještaju sugeriraju da “izloženost štetnim česticama” povećava rizik od razvoja demencije.

Nedavno provedene studije su, također, pokazale da zagađenje zraka može utjecati na razvijanje pluća kod djece, na njihov krvni pritisak te njihovo kognitivno i mentalno zdravlje.

Stručnjaci iz Imperial Collegea kažu da je istraživanje u kojem su učestvovale 2.000 djece u dobi od osam i devet godina pokazalo da “dijete u prosjeku izgubi oko pet posto volumena pluća zbog udisanja zagađenog zraka”.

“Ovaj je efekat najjasnije povezan sa izloženošću NO2 [nitrogen oksidu]”, navedeno je u njihovom izvještaju.

Izvještaj je pokazao da zagađenje zraka uzrokuje i astmu.

Prema procjeni Imperial Collegea, od 2017. do 2019. godine loša kvaliteta zraka u Londonu dovela je do više od 1.700 prijema u bolnicu zbog astme i ozbiljnih plućnih bolesti.

Izvještaj, također, pokazuje da izloženost zagađenom zraku može povećati smrt uzrokovanu srčanim udarom, rizik od moždanog udara i razvoj kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Izvor: Al Jazeera