Iran i Saudijska Arabija otvaraju ambasade 9. maja

Alireza Enayati, direktor za pitanja Perzijskog zaljeva u Iranskom ministarstvu vanjskih poslova, potvrdio je za državnu novinsku agenciju IRNA da će Teheran i Rijad ponovno otvoriti ambasade 9. maja.

Rijad i Teheran su pristali ponovno aktivirati sporazume o saradnji i sigurnosti potpisane 1998. i 2001. godine (Reuters)

Iran i Saudijska Arabija će 9. maja međusobno ponovno otvoriti ambasade, izjavio je visokorangirani iranski diplomata u ponedjeljak, prenosi Anadolija.

Alireza Enayati, direktor za pitanja Perzijskog zaljeva u Iranskom ministarstvu vanjskih poslova, potvrdio je za državnu novinsku agenciju IRNA da će Teheran i Rijad ponovno otvoriti ambasade 9. maja.

Dvije zemlje su se u martu ove godine složile da obnove svoje diplomatske odnose nakon maratonskih razgovora koji su trajali dvije godine.

Enayati je rekao da je saudijska tehnička delegacija posjetila Iran prošle sedmice i pregledala ambasadu njihove zemlje u Teheranu, nakon čega je krenula u Mašhad kako bi pregledala tamošnji saudijski konzulat. Njihova posjeta uslijedila je nakon što su dvije delegacije iz Irana posjetile Saudijsku Arabiju.

Enayati je rekao da dvije zemlje žele otvoriti ambasade i konzulate prije početka hadža, kako bi bio olakšan dolazak iranskih državljana u Meku, s ciljem obavljanja određenih obreda i posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu.

Normalizacija odnosa

Iran i Saudijska Arabija složili su se 6. aprila da ponovno otvore ambasade, pokrenu letove između dvije države i olakšaju izdavanje viza.

Šef iranske diplomatije Hossein Amir-Abdollahian sastao se ovog mjeseca u kineskom Pekingu s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, prvi put nakon više od sedam godina.

Sastanak je uslijedio nakon što su Rijad i Teheran prošlog mjeseca neočekivano najavili obnovu diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon prvog zvaničnog sastanka, navedeno je da su dvije države saglasne da prošire saradnju na svim poljima.

U deklaraciji koju su potpisali predstavnici dvije države dogovoreno je da se u roku od dva mjeseca (do maja) izvrše neophodne pripreme za ponovno otvaranje ambasada u Teheranu i Rijadu, kao i konzulata u Mešhadu i Džedi.

Dodaje se da je, osim međusobnog olakšavanja izdavanja viza državljanima dvije zemlje, dogovoren i nastavak letova i bilateralnih posjeta javnih zvaničnika i delegacija privatnog sektora.

Sigurnost regije

U deklaraciji se ukazuje na prirodne resurse i ekonomske kapacitete Irana i Saudijske Arabije te naglašava da su dvije države spremne otkloniti sve prepreke za proširenje međusobne saradnje.

Dvije države dogovorile su se i da intenziviraju saradnju u svim oblastima koje mogu doprinijeti sigurnosti i stabilnosti zemalja regije te interesima njihovih naroda.

Rijad je prekinuo diplomatske veze nakon što su iranski demonstranti napali saudijske diplomatske misije 2016. godine, što je uslijedilo nakon što je Saudijska Arabija pogubila vođu šiitskih muslimana Nimr al-Nimra. Bila je to jedna u nizu kriza između dva dugogodišnja regionalna rivala.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada