Članice G7 protiv nasilne promjene međunarodnog poretka

Šefovi diplomatije sedam razvijenih država ponovili su da Rusija mora povući sve trupe i naoružanje s ukrajinske teritorije, odmah i bezuvjetno. 

Sastanak G7 u Karuizawi, u centralnom Japanu (Reuters)

Grupa G7 je upozorila na bilo kakve pokušaje nasilne promjene međunarodnog poretka u svjetlu ruske invaziju na Ukrajinu te sve prodornije Kine, prenose agencije.

„Mi čvrsto odbacujemo sve jednostrane pokušaje promjene statusa quo silom“, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u ponedjeljak, tokom drugog dana trodnevnog sastanka u Karuizawi, u centralnom Japanu.

Šefovi diplomatije sedam razvijenih država raspravljali su o situaciji na Indopacifiku.

„Pokazat ćemo svijetu veliku odlučnost grupe G7 u očuvanju međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava“, dodao je Hayashi, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Sankcije protiv Rusije

Grupa ostaje „predana jačanju, punoj koordinaciji i provedbi sankcija protiv Rusije“, saopćilo je Japansko ministarstvo vanjskih poslova nakon prvog sastanka u ponedjeljak.

Hayashi je naglasio da je važno očuvati jedinstvo među članicama G7 i drugim državama koje dijele njihov stav kako bi se pomoć Ukrajini nastavila, stoji u saopćenju.

Ministri su ponovili da Rusija mora povući sve trupe i naoružanje s ukrajinske teritorije, odmah i bezuvjetno.

Sedam ministara osudilo je i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija razmjesti svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, poručivši da je ta „neodgovorna nuklearna retorika neprihvatljiva“.

“Osim toga, ministri su saglasni jačati koordinaciju kako bi se spriječilo izbjegavanje sankcija i odgovorilo na njih, kao i na opskrbu oružjem trećih strana Rusiji.”

Samit u Hirošimi

Ministri će razgovarati i o sve borbenijoj retorici i djelovanju Kine prema Tajvanu, testiranju sjevernokorejskih raketa, kao i o nasilju u Sudanu.

Sastanak se održava prije samita lidera G7 u Hirošimi u maju.

Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije