Američki ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz nakon kineskih vojnih vježbi

Sedma flota američke mornarice saopćila je da je razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius proveo ‘rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz’.

Američki ratni brod USS Milius u vodama Tajvanskog moreuza (Reuters)

Američki ratni brod USS Milius u nedjelju je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopćila je američka mornarica, navevši da je riječ o “rutinskom” tranzitu, do kojeg, međutim, dolazi samo nekoliko dana nakon što je Kina završila svoje posljednje vojne vježbe oko Tajvana, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, službeno je završila svoje trodnevne vojne vježbe oko Tajvana prošlog ponedjeljka, u sklopu kojih je vježbala precizne udare i blokadu otoka.

Te vježbe izvela je kako bi izrazila ljutnju zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

‘Rutinski tranzit’

Sedma flota američke mornarice saopćila je da je razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius proveo “rutinski tranzit kroz tajvanski moreuz” kroz vode “gdje se na otvorenom moru primjenjuju slobode plovidbe i preleta u skladu s međunarodnim pravom”.

Tranzit broda pokazuje predanost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, dodaje se.

Istočna komanda kineske armije saopćila da je ratna mornarica pratila i nadgledala plovidbu američkog raketnog razarača USS Milius.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada