WP: Tajvan je ranjiv na kineski zračni napad

Otok je veoma ranjiv na mogući kineski zračni napad, a to bi američkim obavještajnim službama bilo teže otkriti zbog nove taktike Pekinga, prenosi ‘The Washington Post’.

Nešto više od polovine tajvanske avijacije bilo bi upotrebljivo u borbi, naveo je američki list (Reuters)

Tajvan je veoma ranjiv na mogući kineski zračni napad, a to bi američkim obavještajnim službama bilo teže da otkriju zbog nove taktike Pekinga, prenosi The Washington Post (WP), pozivajući se na procurjele dokumente Pentagona.

Američki zvaničnici strahuju da tajvanska protuzračna odbrana neće moći “precizno otkriti lansiranje raketa” i na njih efikasno i brzo odgovoriti, navodi se u tim povjerljivim tekstovima, čiju autentičnost AFP nije mogao provjeriti iz nezavisnih izvora, prenosi Beta.

Nešto više od polovine tajvanske avijacije bilo bi upotrebljivo u borbi, a premještanje nekih od tih letjelica u skloništa moglo bi potrajati sedmicu, naveo je WP, pozivajući se na te dokumente.

Ti tekstovi su dio niza tajnih američkih dokumenata procurjelih na internetu.

Peking primjenjuje nove taktike

Protiv 21-godišnjeg vojnika, osumnjičenog da stoji iza toga, u petak je podignuta optužnica.

Prema dokumentima koje je citirao WP, nove taktike koje primjenjuje Peking, kao što je korištenje civilnih brodova za vojne vježbe, ugrozile su sposobnost američkih obavještajnih službi da otkriju napad na Tajvan prije nego što se dogodi.

Napetosti oko Tajvana, autonomnog otoka za koje Peking tvrdi da je jedna od kineskih provincija, porasle su posljednjih sedmica.

Kineska vojska je organizirala velike vojne vježbe poslije sastanka predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen i predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevina McCarthyja.

Izvor: Agencije