Video: Desničar oskrnavio primjerak Kur'ana u Amsterdamu

Krajnje desničarski nizozemski političar i vođa islamofobične grupe PEGIDA Edwin Wagensveld još jednom je pocijepao primjerak muslimanske Knjige.

Edwin Wagensveld je podijelio na društvenim mrežama snimak provokacije (EPA)

Krajnje desničarski nizozemski političar i vođa islamofobične grupe PEGIDA Edwin Wagensveld pocijepao je primjerak Kur'ana u subotu u Amsterdamu.

Wagensveld je podijelio na društvenim mrežama snimak svoje provokacije, prenosi Anadolija.

Spominjući da je bio pod istragom zbog vrijeđanja, Wagensveld je rekao da je “ponovno cijepanje Kur'ana način na koji najbolje može izraziti svoje mišljenje”.

Ranije je pocijepao primjerak Kur'an ispred privremene zgrade nizozemskog parlamenta 22. januara u Hagu, dok je bio pod zaštitom policije, a ponovio je to 13. februara u Utrechtu.

Wagensveld mogući počinilac

Uprkos upozorenjima muslimanskih grupa da će članovi grupe PEGIDA spaliti primjerak Kur'ana, taj skup nije zabranjen, što je izazvalo kontraprotest muslimanske zajednice.

Javno tužilaštvo saopćilo jeda će osumnjičeni muškarac biti ispitan zbog upotrebe rasističkih izraza dok je cijepao primjerak Kur'ana.

Mediji navode da bi osumnjičeni mogao biti Wagensveld.

U saopćenju se navodi da je osumnjičeni (54), koji je živio u Njemačkoj, pocijepao primjerak Kur'ana ispred zgrade parlamenta u Hagu 22. januara.

Izvor: Agencije