Japan i SAD dogovorili saradnju u oblasti geotermalne energije

Geotermalna energija prepoznaje kao ‘tehnologiju obnovljive energije’ na kojoj dvije države mogu zajedno raditi i unapređivati je.

Veća upotreba geotermalne energije mogla bi omogućiti Japanu 90 posto energije iz obnovljivih izvora (Reuters - Ilustracija)

Japan i Sjedinjene Američke Države dogovorili su saradnju u razvijanju geotermalne energije, na marginama sastanka Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) o klimi u gradu Saporo.

Memorandum su potpisali sekretarka za energetiku SAD-a Jennifer Granholm i japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Yasutoshi Nishimura, prenosi Beta.

U dokumentu se navodi da se geotermalna energija prepoznaje kao “tehnologiju obnovljive energije” na kojoj dvije države mogu zajedno raditi i unapređivati je.

Smanjiti upotrebu fosilnih goriva

Japan je veoma bogat geotermalnom energijom, što se ogleda u brojnim termalnim izvorima, ali su oko njih izgrađene banje i odmarališta, što otežava njihovo korištenje za proizvodnju električne energije.

Memorandum, također, poziva na saradnju u istraživanju, razvijanju, razmjeni informacija i u realizaciji geotermalnih projekata u SAD-u, Japanu i drugim zemljama.

To je jedna od niza oblasti u kojima dvije zemlje namjeravaju sarađivati kako bi smanjile upotrebu fosilnih goriva i emisiju plinova koji doprinose klimatskim promjenama.

Veća upotreba geotermalne energije mogla bi omogućiti Japanu da osigura 90 posto energije iz obnovljivih izvora, procjenjuje Nacionalna laboratorija Lawrence Berkeley.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada