Sigurnost u Evropi i Indo-Pacifiku u fokusu sastanka G7

Sastanak Grupe sedam najrazvijenjih nacija na svijetu uvod je u samit lidera u Hirošimi sljedećeg meseca, čiji će domaćin biti premijer Fumio Kishida.

Japanski premijer je prošlog mjeseca posjetio Ukrajinu (AP)

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam najrazvijenjih nacija na svijetu – G7 okupili su se u subotu u Japanu, u odmaralištu grada Karuizawa, na sastanku kojim će dominirati pitanja sigurnosti Evrope i Indopacifičke regije, u pozadini ruske invazije na Ukrajinu i sve dominantnije Kine.

“O sigurnosti Evrope i Indo-Pacifika ne može se razgovarati odvojeno – oni su međusobno isprepleteni”, rekao je neimenovani zvaničnik japanskog Ministarstva vanjskih poslova govoreći o predstojećem sastanku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sastanak koji uključuje ministre iz SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije i predstavnike Evropske unije bit će uvod u samit lidera u Hirošimi sljedećeg meseca, čiji će domaćin biti premijer Fumio Kishida.

‘Globalnost’ rata u Ukrajini

Kishida je prošlog mjeseca posjetio Ukrajinu.

Tamošnji rat izazvao je rijedak izliv podrške Japana Ukrajini, navodi Reuters.

“Dio razloga zašto je Japan tako snažno podržao Ukrajinu je zato što žele širu zapadnu podršku kada je riječ o pitanju istočne Azije”, rekao je  James D. J. Brown, profesor političkih nauka na Univerzitetu Temple u Japanu.

Sastanak će biti prilika za Japan da ohrabri druge članice da se fokusiraju na Indopacifičku regiju i da vide ukrajinsku krizu kao globalni događaj, a ne kao događaj koji je povezan samo sa sigurnošću Evrope, dodao je on.

Izvor: Agencije