Prvomajski mimohod u Moskvi otkazan zbog ‘terorističke prijetnje’

Prvomajski mimohod u glavnom gradu Rusije neće biti održan zbog ‘povećane’ opasnosti od terorizma, saopćio je najveći sindikalni savez u zemlji.

U Moskvi i u prigradskim naseljima održavaju se velike kulturne priredbe i politički skupovi tokom praznika (Arhiva)

Prvomajski mimohod u Moskvi neće biti održan zbog “povećane” opasnosti od terorizma, saopćio je najveći sindikalni savez u zemlji, dok ruske vlasti opetovano upozoravaju na tu prijetnju u prilikama sukoba u Ukrajini.

“Neće biti mimohoda ni skupova u glavnom gradu, planira se tek svečana sjednica”, rekao je Aleksandar Čerčukov, potpredsjednik Ruskog saveza nezavisnih sindikata, prenosi Hina, pozivajući se na Tass.

Odluku su donijele vlasti jer je “stepen terorističke prijetnje povećan, čak i na područjima udaljenim od mjesta ‘specijalne vojne operacije'”, kazao je on koristeći se eufemizmom kojim Kremlj naziva rusku invaziju na Ukrajinu.

Proslavu Međunarodnog praznika rada, svečanu diljem Rusije, redovno organiziraju sindikati odani ruskoj vlasti.

Na Krimu se otkazuju proslave 1. i 9. maja

U Moskvi i u njenim prigradskim naseljima obično se održavaju velike kulturne priredbe i politički skupovi tokom tog praznika, koji je neradni dan u cijeloj zemlji.

Od napada u kojem je 2. aprila ubijen vojni bloger u Sankt Peterburgu ruske vlasti opetovano upozoravaju na opasnost od terorizma, optužujući Ukrajinu, Zapad i rusku opoziciju da planiraju organizirati napade.

Nekoliko dana nakon Međunarodnog praznika rada Rusi slave 9. maj, Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, vojnim mimohodima diljem zemlje, a najveći se održava na Crvenom trgu, u prisutnosti predsjednika Vladimira Putina.

U srijedu je guverner kojeg je Moskva postavila na Krimu Sergej Aksjonov rekao da se otkazuju sve proslave 1. i 9. maja na anektiranom ukrajinskom poluotoku, pozivajući se na “sigurnosne probleme”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada