Kina testirala rakete za presretanje srednjeg dometa

Izveden je uspješan test presretanja raketama srednjeg dometa sa kopna, kao očigledan znak napretka u sposobnosti da obara oružje koje dolazi iz zraka.

Ovi sistemi imaju za cilj da obore balističke rakete s nuklearnim ili drugim bojevim glavama (Reuters - Ilustracija)

Kina je u subotu saopćila da je izvršila uspješan test presretanja raketama srednjeg dometa sa kopna, kao očigledan znak napretka u sposobnosti da obara oružje koje dolazi iz zraka.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je operacija izvedena u petak navečer na teritoriji Kine i da je postignut “željeni cilj testiranja”, prenosi Beta.

U saopćenju se navodi da je test bio “odbrambene prirode i nije bio usmjeren ni na jednu državu”, bez informacija o tome da li su rakete udarile u neki objekt, koliko ih je ispaljeno i gdje su pale.

Takvi sistemi, koje čine rakete presretači i veliki broj radara, imaju za cilj da obore balističke rakete s nuklearnim ili drugim bojevim glavama dok su još visoko u atmosferi.

Sjedinjene Američke Države takve sisteme nazivaju odbranom sa zemlje srednjeg kursa, ili GMD, opisujući ih izuzetno složenim i skupim za proizvodnju, testiranje i održavanje, dok kineske sposobnosti na terenu nisu dobro poznate.

Gotovo 400 nuklearnih bojevih glava

Ministarstvo odbrane u Pekingu je ranije saopćilo da je provelo isti test 2021. godine, koji je dao zadovoljavajuće rezultate, a prije toga je obavljena jedna proba i 2018. godine.

Rakete presretači ovog sistema mogu se koristiti i za gađanje satelita u svemiru, a Kina je izazvala kritike međunarodne zajednice i javnosti kada ih je upotrijebila da uništi svoj meteorološki satelit 2007. godine.

Kineski svemirski program i vojni napori za razvijanje raketa su blisko povezani i vjeruje se da je Peking koristio centre za lansiranje satelita za provođenje raketnih testova.

Kina već́ ima jedan od najvećih arsenala svih vrsta raketa na svijetu, a Associated Press vjeruje da ga ubrzano proširuje.

U prošlogodišnjem izvještaju Pentagona navodi se da Kina trenutno ima gotovo 400 nuklearnih bojevih glava i da bi taj broj mogao porasti na 1.500 do 2035. godine.

Izvor: Agencije