Blinken: Curenje podataka nije utjecalo na saradnju s partnerima

Curenje tajnih američkih vojnih obavještajnih podataka na internetu nije utjecalo na saradnju Washingtona s partnerima i saveznicima, kaže američki državni sekretar.

Nisam čuo ništa što bi utjecalo na našu suradnju sa saveznicima i partnerima, rekao je Antony Blinken (EPA)

Curenje tajnih američkih vojnih obavještajnih podataka na internetu nije utjecalo na saradnju Washingtona s partnerima i saveznicima, izjavio je u subotu američki državni sekretar Antony Blinken.

Na konferenciji za novinare u glavnom vijetnamskom gradu Hanoju rekao je kako SAD sa saveznicima i partnerima razgovara o tom pitanju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Na temelju razgovora koje sam vodio, nisam čuo ništa što bi utjecalo na našu saradnju sa saveznicima i partnerima”, kazao je Blinken, dodavši da je, s druge strane, čuo za “zahvalnost” zbog koraka koje je Washington poduzeo.

Dvadesetjednogodišnji pripadnik avijacije Nacionalne garde Massachusettsa optužen je u petak da je objavio tajne vojne obavještajne podatke.

Tužilaštvo ga optužuje da je nezakonito raspačavao tajni materijal.

Pentagon: Ovo je svjesno krivično djelo

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su Jacka Douglasa Teixeiru u njegovom domu u North Dightonu (Massachusetts) u četvrtak.

Vjeruje se da je curenje informacija najozbiljniji sigurnosni proboj u SAD-u od objave više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks 2010. godine.

Pentagon je poručio da je zadnji slučaj “svjesno krivično djelo”.

O curenju podataka izvijestio je The New York Times (NYT) ranije ovoga mjeseca, a dokumenti su sedmicama ranije objavljeni na društvenim mrežama.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u petak da je naredio istražiteljima da utvrde zašto je osumnjičeni imao pristup osjetljivim informacijama, među kojima su podaci koji ukazuju na navodne pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske, dok je Washington osramoćen jer je otkriveno špijuniranje saveznika.

Izvor: Agencije