Teixeira optužen za neovlašteno zadržavanje tajnih dokumenata Pentagona

Pripadnik Nacionalne garde američkih zračnih snaga bit će u pritvoru do početka suđenja, odlučio je sudija na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa.

Teixeiru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kući u Daytonu, u ruralnom dijelu savezne države Massachusetts (Reuters)

Jack Teixeira (21), uhapšen zbog curenja povjerljivih informacija iz Pentagona, optužen je za neovlašteno uklanjanje i zadržavanje tajnih dokumenata i materijala, prenosi Tanjug.

On će biti u pritvoru do početka suđenja, odlučio je sudija na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa, javlja Reuters.

Američke vlasti ranije su imenovale Teixeiru, pripadnika Nacionalne garde američkih zračnih snaga, kao osumnjičenog za curenje informacija iz Pentagona.

Teixeiru (21) je u četvrtak uhapsio FBI u njegovoj porodičnoj kući u Daytonu, u ruralnom dijelu savezne države Massachusetts.

Vođa online grupe

On je identifikovan kao vođa online grupe za razmjenu poruka, u kojoj su se povjerljivi američki dokumenti prvi put pojavili.

Teixeira je bio raspoređen kao IT specijalista u obavještajnom krilu Nacionalne garde zračnih snaga Massachusettsa, a bio je i ključni član grupe na internetu od oko 30 ljudi sa kojima je dijelio zajednička interesovanja za oružje i video-igre, a kako mu se stavlja na teret, i strogo povjerljive podatke.

Tek kada se obavještajni materijal pojavio van ove grupe za komunikaciju, zvaničnici Pentagona su saznali za curenje, što je podstaklo masovnu akciju potarge za odgovornima.

Navodi se da je Teixeira, koji se prema službenoj evidenciji pridružio Nacionalnoj gardi 2019. godine i imao niži čin, gajio skepticizam prema politici vlade, ali njegovi prijatelji kažu da on nije ni uzbunjivač, niti strani agent, prenosi BBC.

Dokumenti na Discordu

Počevši od prije nekoliko mjeseci, najmanje 50, ali možda i više od 100 povjerljivih dokumenata postavljeno je na Discord – internet platformu za komunikaciju, popularnu među ljubiteljima video-igara.

U grupi za ćaskanje pod nazivom “Thug Shaker Central” na Discordu – popularnoj društvenoj mreži – Teixeira je navodno bio poznat kao “OG”.

“Thug Shaker Central” je obuhvatao otprilike 20 do 30 članova, uglavnom mladića, iz raznih zemalja.

Povjerljivi dokumenti

U posljednjim sedmicama na internetu se pojavio niz dokumenata koji navodno sadrže visoko povjerljive obavještajne podatke Pentagona.

Dokumenti navodno otkrivaju širok raspon informacija, uključujući potencijalno osjetljive o ratu u Ukrajini. Također pokazuju da je SAD prisluškivao saveznike, uključujući Južnu Koreju i Izrael.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je prošle sedmice pokrenulo službenu istragu.

Analitičari su ocijenili da je to najveća obavještajna krađa podataka u SAD-u još otkako je WikiLeaks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Izvor: Agencije