Sjeverna Koreja potvrdila testiranje prve balističke rakete na čvrsto gorivo

Razvoj interkontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo dugo se smatrao ključnim ciljem za Sjevernu Koreju.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da Pjongjang još uvijek razvija oružje, što ukazuje da bi mogao izvršiti još testova (Reuters)

Sjeverna Koreja saopštila je u petak da je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo, Hwasong-18, sa ciljem jačanja sposobnosti zemlje za nuklearni protivnapad, prema sjevernokorejskim medijima.

Lider Kim Jong-un rukovodio je testiranjem rakete, saopštila je KCNA, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U izvještaju su objavljene fotografije na kojima Kim posmatra lansiranje, u pratnji supruge, sestre i kćerke, te projektila prekrivenog maskirnim mrežama na mobilnom lanseru.

“Test je dokazao vojnu efikasnost nove interkontinentalne balističke rakete kao sposobnosti za strateški napad”, izvestila je KCNA, dodajući da će to dramatično poboljšati strateško odvraćanje zemlje i spremnost za nuklearni protivnapad.

Sjeverna Koreja je kritikovala nedavne zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje kao eskalaciju tenzija, a posljednjih mjeseci je pojačala testove naoružanja.

Brža reakcija u kriznoj situaciji

Razvoj interkontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo, koje mogu reagovati brže u kriznoj situaciji, dugo se smatrao ključnim ciljem za Sjevernu Koreju, a Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da Pjongjang još uvijek razvija oružje, što ukazuje da bi mogao izvršiti još testova, navodi Reuters.

Najnovije lansiranje usledilo je nekoliko dana nakon što je Kim pozvao na jačanje odvraćanja od rata na „praktičniji i ofanzivniji“ način kako bi se suprotstavio onome što je Sjeverna Koreja nazvala potezima agresije SAD-a.

Raketa, ispaljena iz blizine Pjongjanga, preletjela je oko 1.000 kilometara prije nego što je sletjela u vode istočno od Sjeverne Koreje, saopštili su zvaničnici.

Lansiranje novog sjevernokorejskog projektila izazvalo je strah među stanovnicima u sjevernom Japanu i oštru osudu SAD-a i saveznika.

Sjeverna Koreja je saopštila da test ne predstavlja prijetnju za susjedne zemlje.

Izvor: Agencije