Biden u irskom parlamentu: ‘Kod kuće sam’

Joe Biden je u svom govoru kazao kako je svjestan da se bliži kraju svoje političke karijere.

Biden s irskim premijerom u društvu djevojčica lokalnog sportskog kluba (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak u irskom parlamentu da je “kod kuće”, u emotivnom obraćanju na drugi dan svoje nostalgične turneje koja slavi njegovo irsko porijeklo, dok se priprema za kampanju za predsjedničke izbore 2024, prenosi Hina.

“Kod kuće sam. Samo bih htio da mogu ostati duže”, rekao je pred punim parlamentom, a uslijedio je aplauz i veseli povici.

Na jednom od najdužih inostranih putovanja u svome predsjedničkom mandatu, Biden je postao četvrti američki predsjednik koji se obratio parlamentu nakon Johna F. Kennedyja, Ronalda Reagana i Billa Clintona.

“Mama, rekla si da će se to dogoditi”, rekao je gledajući u nebo na početku govora, nakon što se u srijedu upoznao s daljnjim rođacima svoje majke.

Biden je započeo svoj put u ozbiljnijem tonu u Sjevernoj Irskoj, gdje je u srijedu pozvao tamošnje političke čelnike da obnove vladu uz obećanje da će uslijediti značajna američka ulaganja.

Potom se prebacio na narodne anegdote svojih irskih rođaka i slikao se s oduševljenim lokalnim stanovnicima.

Irsko porijeklo

Njegov šukundjed Owen Finnegan napustio je irski okrug Louth i 1849. se zaputio u SAD. Biden se u petak treba sastati s rođacima druge strane porodice u okrugu Mayo na drugoj strani Irske.

Uoči kampanje za izbore 2024., Bidenov put iznjedrio je mnoštvo fotografija: slikao se s bebom u parlamentu, snimio selfije s novinarima i nakon sastanka s premijerom Leom Varadkarom stekao uvid u neke galske sportove.

Rekao je, međutim, da se približava kraju svoje političke karijere.

“Na kraju sam svoje karijere. Ne na početku. Jedina stvar koju donosim ovoj karijeri, a možete vidjeti koliko sam star, je malo mudrosti.”

Biden, kojeg su na put u Dublin pratili sin Hunter i sestra Valerie te ministar vanjskih poslova Antony Blinken, bio je počasni gost banketa u dvorcu Dublin u dvorani St Patrick u četvrtak navečer, čast koju su imali kraljica Elizabeta II. i američki predsjednik Kennedy.

U petak se vraća u County Mayo na zapadnoj obali Irske kako bi se sastao s rođacima s druge strane porodice, one šukundjeda Edwarda Blewitta. Također će posjetiti katolički hram u Knocku i obratiti se javnosti u gradu Ballini i time zaključiti irsku turneju.

Izvor: Agencije