Arapske nacije razmatraju povratak Sirije u Arapsku ligu

Na zahtjev Saudijske Arabije, u Rijadu se sastaju predstavnici devet arapskih država.

Suspenzija Sirije iz Arapske lige je nametnuta nakon što je Vlada predsjednika Bashara al-Assada pokrenula krvavo razbijanje prodemokratskih protesta 2011. godine. (Reuters)

Delegati devet arapskih država u Saudijskoj Arabiji razmatraju mogućnost normalizacije odnosa sa Sirijom i njenog povratka u Arapsku ligu.

Ministri i čelnici šest članica Vijeća zaljevske saradnje (GCC), a koje čine Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, te predstavnici Egipta, Iraka i Jordana, u petak se okupljaju na zahtjev Saudijske Arabije.

Ubijeno pola miliona Sirijaca

Suspenzija Sirije iz Arapske lige je nametnuta nakon što je Vlada predsjednika Bashara al-Assada pokrenula krvavo razbijanje prodemokratskih protesta 2011. godine.

Od Al-Assada mnoge države Bliskog istoka okreću glavu, dok ga je Zapad izolirao zbog 12-godišnjeg rata u kojem je poginulo više od pola miliona ljudi, a gotovo polovina predratnog stanovništva Sirije je bila primorana napustiti svoje domove.

Saudijska Arabija, koja je dugo pružala otpor ideji normalizacije odnosa sa Al-Assadom, objavila je kako je, nakon novog povezivanja sa Iranom, glavnim sirijskm saveznikom u regiji, potreban novi pristup u razgovorima sa Damaskom.

Rijad je pozvao sirijskog ministra vanjskih poslova Faisala Mekdada na razgovore u srijedu, što je dovelo do dogovora o ponovnom otvaranju ambasada obje države. Damask i Rijad idu ka nastavku aviosaobraćaja i pružanja konzularnih usluga prvi put od početka rata.

Protivljenje Katara

Bilo koja preporuka da se Sirija vrati u 22-članu Arapsku ligu, čiji će naredni skup biti održan u maju u Saudijskoj Arabiji, vjerovatno će naići na kritike i proteste sa Zapada.

Jučer je premijer Katara negirao navode o pregovorima da se Sirija vrati u ovu organizaciju.

“Ništa nije predloženo, to su sve spekulacije”, izjavio je šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Saudijski analitičar vanjske politike Abdulaziz Alghashian je rekao kako su očekivanja “lakog i bezbolnog povratka Sirije u Arapsku ligu velike i puste želje”.

“Mnogo vode treba još proteći, mnogi nisu zaboravili šta je sve Assad radio”, kazao je on za Al Jazeeru iz Rijada, ali je i dodao kako mnogi u arapskom svijetu, naročito vladajuće elite, žele “reintegrirati Siriju u arapsko okrilje kako bi regionalni projekti bili nastavljeni”.

Izvor: Al Jazeera i agencije