Pentagon dokumenti: Guterres je bio popustljiv prema Rusiji

Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju da je Washington pomno pratio generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i njegovu komunikaciju s Moskvom.

Dokumenti pokazuju da je SAD prisluškivao prvog čovjeka Ujedinjenih naroda (EPA)

Američka vlada vjeruje da je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres previše spreman da udovolji ruskim interesima, pokazuju nova “curenja” iz povjerljivih dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Guterresa i njegovog zamjenika, kao i zapažanja Guterresa o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Jedan dokument koji je “procurio” fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopili UN i Turska, nakon straha od globalne prehrambene krize.

U njemu se sugerira da je Guterres bio toliko zainteresiran za očuvanje dogovora da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije.

‘Utjecaj rata na najsiromašnije’

“Guterres je naglasio napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije čak ako to uključuje sankcionirane ruske subjekte ili pojedince”, piše u dokumentu.

Njegovi postupci u februaru, prema procjeni iznijetoj u povjerljivom dokumentu, bili su “potkopavanje širih napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini”.

Napominjući da neće komentirati dokumente koji su “procurili”, jedan visoki zvaničnik rekao je da je UN “vođen potrebom da se ublaži utjecaj rata na najsiromašnije na svijetu”.

“To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cijenu hrane i osigurali da đubrivo bude dostupno zemljama kojima je najpotrebnije”, kazao je on.

Rusija je često ukazivala da joj je otežan izvoz žitarica i đubriva zbog međunarodnih sankcija u domenu plaćanja, osiguranja i brodskog transporta, pa je najmanje dva puta Moskva upozorila da će suspendirati saradnju u okviru crnomorskog sporazuma o izvozu žita ukoliko njeni prigovori ne budu uvaženi.

‘Nemilosrdni’ predsjednik Kenije

Još jedan dokument koji datira iz sredine februara opisuje otvoreni razgovor između Guterresa i njegove zamjenice Amine Mohamed.

U njemu Guterres izražava “zaprepaštenje” pozivom predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Evropa proizvede više oružja i municije zbog rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom samitu afričkih lidera, a prema navodima, Amina Mohamed kaže da je kenijski predsjednik William Ruto “nemilosrdan” i da mu “ne vjeruje”.

Američki glasnogovornik zadužen za pitanja nacionalne sigurnosti John Kirby rekao je da američka vlada radi sve kako bi otkrila izvor curenja dokumenata.

Izvor: Agencije