Le Maire: Francuska vodi nezavisnu politiku od SAD-a

Ministar finansija kaže da Francuska i Evropa žele slijediti put nezavisne politike od SAD-a i Kine, ali namjeravaju biti ‘jaki i pouzdani saveznici SAD-a’.

Bruno Le Maire: Tražimo od Kine da deeskalira vojne akcije oko Tajvana (Reuters)

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je da Francuska i Evropa žele slijediti put nezavisne politike od Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ali namjeravaju biti “jaki i pouzdani saveznici SAD-a”.

Na marginama proljetnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke je kazao kako postoji snažna koordinacija između Pariza i Washingtona o njihovim stavovima o Kini uoči nedavne posjete predsjednika Francuske Emmanuela Macrona toj zemlji.

Le Maireovi komentari dolaze u jeku žestokih reakcija u SAD-u i Evropi zbog Macronovog poziva Evropskoj uniji da smanji zavisnost o SAD-u te upozorio da ne bude uvučena u krizu oko Tajvana, koju pokreću “američki ritam i kineska pretjerana reakcija”.

Upitan o Macronovim komentarima, Le Maire je rekao da je kontroverza “mnogo buke ni oko čega”, jer francuski predsjednik već godinama zagovara takav pristup, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Kina da vodi više dijaloga oko Tajvana

“Želimo da Evropa bude suverena. Mislim na geopolitička pitanja, na industrijska pitanja, na tehnološka pitanja, želimo da Evropa bude nezavisnija. To je u središtu francuske politike duže od šest godina”, kazao je Le Maire.

Rekao je da je Macron prije posjete Kini razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i dodao je da SAD, Francuska i Evropa imaju “koordinirani pristup” odnosima s Kinom.

“Želimo angažirati Kinu jer čvrsto vjerujemo da je najbolji način za dobivanje nekih konkretnih rezultata iz naših odnosa angažiranje Kine”, izjavio je Le Maire.

Ddodao je da je to potrebno za okončanje ruske invazije na Ukrajinu, smanjenje emisije ugljen-dioksida i pružanje olakšica duga siromašnim zemljama.

Le Maire je naglasio kako je Macron tražio od Kine da vodi više dijaloga o pitanjima vezanim za Tajvan.

“Tražimo od Kine da deeskalira vojne akcije oko Tajvana”, kazao je francuski ministar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada