Katar i Bahrein obnavljaju diplomatske veze

Dvije zemlje žele pojačati jedinstvo i integraciju Zaljeva nakon godina nesloge.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa i emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Thani [Ryan Carter/Predsjednički sud UAE/Handout via Reuters]

Katar i Bahrein rješavaju višegodišnji spor i obnavljaju diplomatske odnose.

Delegacije dviju zemalja sastale su se u srijedu u sjedištu Generalnog sekretarijata Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u saudijskoj prijestolnici Rijadu, objavila su ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u odvojenim saopćenjima.

Obje strane sastale su se kako bi “pojačale jedinstvo Zaljeva i integraciju prema Povelji GCC-a”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Katara Ahmed bin Hassan al-Hammadi sastao se s podsekretarom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Bahreina šeikom Abdullom bin Ahmed Al Khalifom kako bi razgovarali o rješavanju spora koji traje od 2017. godine.

Te je godine Bahrein, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, nametnuo diplomatsku blokadu Kataru, zbog tvrdnji da je preblizak Iranu i da podržava tvrdolinijaške grupe, a te navode je Doha uvijek odlučno demantirala.

Rješavanje regionalnih sporova

Još u januaru su bahreinski prijestolonasljednik i katarski emir telefonom razgovarali o razlikama u stavovima, što je nagovijestilo otopljavanje odnosa.

Četiri arapske zemlje zabranile su katarskim avionima i brodovima korištenje njihovog zračnog prostora i voda te su prekinule trgovinske veze.

Godine 2021. Saudijska Arabija, UAE i Egipat obnovili su te veze, iako UAE i Katar tek trebaju otvoriti svoje ambasade.

Spor Bahreina s Katarom bio je uglavnom usredotočen na odnos s Iranom i pitanja duž njihove pomorske granice.

Obnova veza dolazi usred niza drugih napora za rješavanje regionalnih sporova, uključujući onaj između Irana i Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera i agencije