Više od 400 migranata poginulo na Sredozemnom moru početkom 2023.

Gotovo polovina poginulih stradala je zbog odgađanja akcija spašavanja.

Hiljade većinom afričkih migranata kreću na opasno putovanje s obala Libije i Egipta, često u malenim čamcima na napuhavanje u potrazi za boljim životom u Evropi (EPA)

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se u prva tri mjeseca 2023. prilikom pokušaja prelaska iz sjeverne Afrike u Evropu preko centralnog dijela Sredozemnog mora, najviše u šest godina, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

IOM je dokumentirao 441 poginulog migranta od januara do marta ove godine na toj najsmrtonosnijoj ruti u svijetu, a i ta brojka je vjerovatno potcijenjena.

Gotovo polovica poginulih stradala je zbog odgađanja akcija spašavanja, a u jednom slučaju i njenog izostanka, po IOM-u.

Humanitarna kriza

“Ustrajna humanitarna kriza na centralnom Mediteranu ne može se tolerirati”, rekao je glavni direktor IOM-a Antonio Vitorino.

“S obzirom na to da je od 2014. na toj ruti poginulo više od 20.000 ljudi, bojim se da je to postalo normalno. Države moraju reagirati.”

Hiljade većinom afričkih migranata kreću na opasno putovanje s obala Libije i Egipta, često u malenim čamcima na napuhavanje u potrazi za boljim životom u Evropi, piše Reuters a prenosi Hina.

Brodice često potonu, kao potkraj februara kod Calabrije kada je poginulo najmanje 72 migranata.

Italijanska vlada proglasila je u utorak vanredno stanje zbog migrantske krize.

Izvor: Agencije