UN: Ujedinjeno Kraljevstvo mora zaštititi djecu bez pratnje koja traže azil

Ujedinjeno Kraljevstvo mora osigurati zaštitu za maloljetnike koji traže azil bez diskriminacije i prekinuti praksu smještaja djece bez pratnje u hotele, navode iz UN-a.

Stručnjaci su naveli da je 4.600 djece bez pratnje bilo smješteno u šest hotela od juna 2021 (Arhiva)

Ujedinjeno Kraljevstvo mora osigurati zaštitu za maloljetnike koji traže azil bez diskriminacije i prekinuti praksu smještaja djece bez pratnje u hotele, rekli su stručnjaci Ujedinjenih nacija, javlja Anadolija.

“Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja da nestaju djeca bez pratnje koja traže azil i da su pod visokim rizikom da budu dio trgovine ljudima unutar Ujedinjenog Kraljevstva”, rekli su stručnjaci.

Izrazili su uznemirenost zbog trenutne politike i prakse smještanja djece bez pratnje – tražioca azila u privremeni hotelski smještaj, umjesto u nadležnosti lokalnih vlasti.

Stručnjaci su naveli da je 4.600 djece bez pratnje bilo smješteno u šest hotela od juna 2021.

Nestala djeca iz Albanije

Od te djece, uglavnom albanskih državljana, 440 je nestalo.

Smatraju da smještanje djece bez pratnje koja traže azil u hotele, stavlja ih izvan britanskog sistema zaštite djece i diskriminatorna je.

Objasnili su da neuspjesi i nedostaci u zaštiti djece povećavaju rizik od trgovine ljudima.

Stručnjaci su naglasili hitnu potrebu da se uđe u trag nestaloj djeci.

“Čini se da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne poštuje svoje osnovne obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima kako bi osigurala najbolje interese djeteta, bez diskriminacije, i spriječila trgovinu djecom”, rekli su stručnjaci.

Izvor: Agencije