State Department osudio zatvaranje zaštitnika ljudskih prava u Kini

SAD će uvijek biti uz hrabre pojedince u Kini i širom svijeta koji brane ljudska prava, poručuje State Department.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
State Department poziva Kinu da 'odmah i bezuvjetno oslobodi dva nepravedno pritvorena branioca ljudskih prava' (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države osudile su pritvaranje i izricanje zatvorskih kazni zaštitnicima ljudskih prava Xu Zhiyong i Ding Jiaxi od strane Narodne Republike Kine.

“To pokazuje ekspanzivne napore NR Kine da zastraši i ušutka sve dijelove civilnog društva”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

State Department poziva Kinu da “odmah i bezuvjetno oslobodi ova dva nepravedno pritvorena branioca ljudskih prava” i zahtijeva da se prekine sa uznemiravanjem članova njihove porodice, prenosi Tanjug.

Omogućiti ‘osnovne slobode’

“Pozivamo NR Kinu da oslobodi i druge koji su neopravedno pritvoreni ili zatvoreni, da im vrate advokate i omogući svim pojedincima da koriste svoje osnovne slobode”, poručuje američko ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da će SAD uvijek biti uz hrabre pojedince u Kini i širom svijeta koji brane ljudska prava.

Sudovi u Kini osudili su u ponedjeljak Xua Zhiyonga i Dinga Jiaxija na 14, odnosno 12 godina zatvora, zbog podržavanja međunarodno priznatih osnovnih sloboda, poput slobode okupljanja i izražavanja, naveo je State Department.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada